Serie: 'Biologische landbouw maakt de grond vruchtbaar'

LELYSTAD • Vr 6 januari 2023 | 6:46 • Vrijdag 6 januari 2023 | 6:46

De grootschalige biologische landbouw houdt de grond vruchtbaar, dankzij de variatie aan gewassen en de organische mest. Dat is de overtuiging van de Lelystadse bioboer Jan Jonkman. Zijn grond in Lelystad Noord is net uitgeroepen tot Nederlandse Bodem van het jaar 2023, juist vanwege de kwaliteit van de grond.

De huidige bioboeren in Lelystad Noord zijn nog steeds bezig met nieuwe ontwikkelingen. Zo wordt er bijvoorbeeld gezocht naar de teeltmethodes voor de zoete patatten, zoete aardappel. "Dat komt altijd heel nauwkeurig. Welk ras gebruik je? Houden ze van warmte en hoeveel dan? En kunnen ze tegen vocht? Kortom, allemaal elementen waar we naar kijken. Zodat we uiteindelijk de kwaliteit kunnen telen die we willen", legt bioboer Jonkman uit.

Zijn collega Dennis van de Weerd verwerkt veel pompoenen op zijn erf. "We gebruiken hier een lasermachine om logo’s te branden op de pompoen. Dankzij die ontwikkeling hoeven we er geen etiketten en plastic op te plakken."

gebrande logo's in plaats van etiketten

35 jaar geleden kwamen de eerste bioboeren naar Lelystad om daar met de biologische landbouw te beginnen. Toen werden ze nog gezien als wereldvreemd. Kaboutertypes met geitenwollen sokken. Maar vrij snel gaven zij de toon aan in de biologische wereld.

In 1986 begonnen de eerste biologische tuinders in Lelystad Noord met hun bedrijf. Jan Jonkman: "Het was prachtige zavelgrond. Vruchtbare klei, vermengd met veel zand. Die kans greep ik met beide handen aan." Jonkman verliet zijn biologisch bedrijfje in Andijk voor het Noorden van Lelystad.

In het kader van 35 jaar biologische landbouw in Lelystad. Deze hele week aandacht voor de geschiedenis en ontwikkeling van het gebied Lelystad Noord, dat uitgroeide tot het centrum van de biologische landbouw in Nederland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel