Boerenfamilies noemen komst militaire kazerne 'absurd'

ZEEWOLDE • Di 3 januari 2023 | 10:23 • Dinsdag 3 januari 2023 | 10:23

Acht ondernemersfamilies in Zeewolde noemen de beoogde komst van een militaire kazerne in het Horsterwold "ronduit absurd". Dat schrijven de families in een brandbrief richting inwoners van het dorp. "De negatieve impact van een megagrote hypermoderne kazerne is nog veel groter dan een hyperscale datacenter."

De briefschrijvers hebben hun bedrijf in het gebied ten oosten van de Nijkerkerbrug, waar Defensie een nieuwe 'superkazerne' wil laten bouwen. Die kazerne moet plek bieden aan zo'n 7.000 militairen. Ook komen er zo'n 1.300 opleidingsplaatsen. Nu wordt het gebied door de boerenfamilies nog vooral gebruikt voor landbouw. Ze vrezen voor het verdwijnen van een "uniek agrarisch gebied dat bijdraagt aan de identiteit van het buitengebied van Zeewolde", schrijven ze.

"Dit gebied moet wijken voor ‘Amerikaanse taferelen in de polder’: een gigantisch grote en hypermoderne kazerne die grotendeels bestaat uit grijs asfalt en beton! Massaal, hypermodern, gekrioel." Volgens de schrijvers gaat het om de "vruchtbaarste grond van Flevoland" en is het plan voor een kazerne op deze locatie een "onvergeeflijke fout". Ze vrezen ook voor een "enorme toestroom van personeel en materieel naar de kazerne".

Daarnaast verdwijnt met de komst van een kazerne een flora-, fauna- en recreatiegebied, zo stellen de families. Ze roepen Zeewoldenaren op om zich te laten informeren over de gevolgen van de komst van de kazerne.

Gemeente: bekend met gevoelens
Een woordvoerder van de gemeente Zeewolde laat weten dat de gemeente bekend is met de brief van de families. "Het is in lijn met de gevoelens die ze hebben geuit tijdens de informatieavond." Zeewolde zegt de belangen van de families en de gemeente mee te nemen in de gesprekken.

Het kabinet neemt in de eerste helft van dit jaar een besluit over de locatie van de kazerne.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel