20.000 euro opgehaald met 'Phyllodesbrood' voor kankeronderzoek

LELYSTAD • Vr 6 januari 2023 | 12:44 • Vrijdag 6 januari 2023 | 12:44

Marloes en Marco van Esterik uit Lelystad zamelen al jaren geld in voor kankeronderzoek. Afgelopen jaar hebben ze 20.000 euro opgehaald. "Het doel voor volgend jaar is toch weer vijfduizend euro extra."

In 2013 vonden artsen een Phyllodestumor in Marloes' borst. Dat is een zeldzame vorm van kanker waar weinig kennis over is. "Het gaat nu op zich goed", vertelt Van Esterik. "Het is daarna nog wel een paar keer teruggekomen, maar sinds 2019 ben ik kankervrij".

"Toen ik het kreeg was er niks te vinden. Specialisten wisten ook niet veel te vertellen. Ik werd bestraald en de verpleegkundige wist niet veel over de ziekte", aldus Van Esterik. Daarom besloot ze om samen met haar man een website op te zetten waar mensen informatie over de Phyllodestumor kunnen vinden.

Phyllodesbrood
De echtgenoot van Van Esterik was vroeger bakker en verkoopt daarom nu zelfgebakken 'Phyllodesbrood' om geld in te zamelen. Dat is brood in de vorm van een vlaai, bestaande uit het deeg van een kerststol, gevuld met amandelspijs en stukjes chocola. "Deze voorkopen we vooral rond de feestdagen."

Het stel blijft ook in 2023 doorgaan met het inzamelen van geld voor onderzoek. "Wij blijven uiteraard doorgaan. Het doel voor dit jaar is toch wel weer vijf of tienduizend meer dan vorig jaar."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel