Kamervragen over wanhopige situatie asielzoekers in noodopvang Almere

ALMERE • Vr 6 januari 2023 | 20:30 • Vrijdag 6 januari 2023 | 20:30

CDA-kamerlid René Peters heeft schriftelijke vragen gesteld over de situatie waarin asielzoekers in de crisisnoodopvang in Almere verkeren. Veel van hen wachten al een half jaar op hun eerste gesprek met de immigratiedienst. Zo'n gesprek gaat over een mogelijk verblijf in Nederland als statushouder.

De directeur van de afdeling Sociaal Domein van de gemeente Almere plaatste daar eerder deze week op Twitter een noodkreet over. Veel asielzoekers zijn volgens haar ten einde raad en hebben te maken met mentale problemen. De afdelingsdirecteur, Gea Vermeulen, krijgt die signalen van het Rode Kruis en de huisarts die spreekuur in de opvang houdt.

CDA wil snel actie
Kamerlid Peters wil van staatssecretaris Eric van der Burg weten of hij inzicht heeft in de aantallen asielzoekers die al langer dan een half jaar wachten op hun eerste gesprek met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het CDA ziet graag dat asielzoekers zo snel mogelijk een eerste gesprek over hun verblijf krijgen, en wil weten welke maatregelen de staatssecretaris hiervoor gaat nemen.

Een wachttijd van een half jaar is te lang en geeft veel onzekerheid, zo schrijft Peters. Het CDA wil ook dat asielzoekers vanuit crisisnoodopvanglocaties zo snel mogelijk doorstromen naar reguliere azc's.

'Op het randje'
De crisisnoodopvang in Almere vindt plaats in de oude brandweerkazerne op bedrijventerrein Markerkant in Almere Stad. Vermeulen omschreef de opvang in haar tweets als 'beter dan slapen in het gras, maar op het randje.' Ook zij wil dat asielzoeker snel doorstromen en te horen krijgen wat hun toekomst is.

Volgens de gemeente Almere verblijven er op dit moment 150 mensen in de noodopvang. Daarvan zijn er 25 statushouder, de overige 125 zijn asielzoeker. Tachtig procent van de mensen is afkomstig uit Syrië, de overige mensen komen uit Jemen, Turkije, Iran, Irak en enkelen uit Somalië. Pas een handvol mensen heeft een eerste gesprek gehad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel