Familie zamelt al jaren kerstbomen in voor extra zakcentje

ALMERE • Vr 6 januari 2023 | 17:43 • Vrijdag 6 januari 2023 | 17:43

Nu de feestdagen weer achter de rug zijn, gaat de kerstboom weer het huis uit. Maar waar de meeste mensen hun bomen direct wegdoen, staat de tuin van de familie Vos in de Filmwijk in Almere er juist vol mee. Al tien jaar lang verzamelt de familie namelijk de afgedankte bomen uit de wijk voor een leuk zakcentje voor de kinderen.

Kerstbomen leveren namelijk geld op: de gemeente Almere geeft 50 eurocent per boom. Als je een beetje doorwerkt kan je dus al gauw een mooi bedrag bij elkaar slepen. Voor Saskia Vos en haar gezin is het ophalen van oude kerstbomen een familietraditie geworden: "We doen het al zo lang dat al mijn zoons ermee zijn opgegroeid. Voor mij is het gezond want je loopt veel en de kinderen kunnen een leuk zakcentje verdienen."

Hele tuin vol
"Ons record is 144 bomen, maar daar komen we nu niet meer aan hoor”, zegt Djavy, de jongste zoon van Saskia. Hij is de fanatiekste van het gezin en al de hele kerstvakantie in de weer om zo veel mogelijk bomen op te halen. "Meestal leggen mensen de bomen op de stoep en dan mogen we ze zo meenemen. Maar soms weet je het niet zeker en dan bellen we even aan.” Djavy verwacht dit jaar meer dan 90 bomen in te kunnen leveren. En daar komen de ‘vaste klanten’ nog bovenop. Zo ligt de achtertuin van de familie vaak helemaal vol.

Sparen voor een Xbox
"Ik stuur altijd een facebookberichtje in de groepsapp van Filmwijk en daar reageren veel mensen op", verklaart Saskia. “Sommige vaste klanten doen zelfs ook nog een envelopje met wat extra’s aan de boom. Dat is zo leuk om te zien." Djavy en zijn broers werken er ook hard voor want grote bomen leveren hetzelfde op als kleine bomen. En Djavy weet al waar zijn hard verdiende geld naartoe gaat: "Ik ben aan het sparen voor een Xbox en die is heel duur."

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Yannick van de Wouw. Hij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: yannick.van.de.wouw@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel