FrieteRia wint innovatieprijs voor infrarood-frituurpan

DRONTEN • Ma 9 januari 2023 | 12:38 • Maandag 9 januari 2023 | 12:38

Een nieuw soort frituurpan van de Drontense snackbar FrieteRia is in de prijzen gevallen tijdens de horecabeurs Horecava in de RAI in Amsterdam. De snackbar ontwikkelde samen met een techniekbedrijf in Dronten een frituurpan die verwarmd wordt met infraroodstraling. Die pan heeft nu de Innovatie Award 2023 gewonnen.

De pan is energiezuiniger en moet tot 30 procent minder energie gebruiken dan traditionele pannen, die worden verwarmd met gas of elektra. "We zijn heel erg blij met de prijs. Er waren 120 inzendingen voor de awards. Uit die 120 inzendingen zijn er uiteindelijk in onze categorie vier uitgekozen en van die vier in onze categorie zijn wij de winnaar geworden", vertelt Joop Weenk. Hij ontwikkelde de techniek achter de frituurpan, waarbij de gasverwarming wordt vervangen door infraroodelementen. "Het is zeker te betalen, want door juist de gaspan uit de bakwand te halen, laten we de rest van de bakwand zitten die vaak nog goed is en halen we alleen dat deel eruit dat vervangen moet worden." Volgens Weenk smaakt de friet niet anders dan in gas- of elektrische frituurpannen.

De komende dagen gaat Weenk samen met Ria Dekker van de snackbar in Dronten nog heel veel friet bakken op de horecabeurs. "De Innovatie Award zorgt bij ons ook voor heel veel reuring", zegt Weenk. "We hebben al heel veel mensen langs gehad, en we verwachten de komende dagen nog veel meer mensen die naar onze pan willen kijken." Ook frituurpan-eigenaar Ria Dekker is blij met de prijs, zegt Weenk. "Ria kan niet uit haar woorden komen. En je weet, als Ria niet uit haar woorden kan komen, dan moet ze wel heel erg blij zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel