Snackbarhouder frituurt met infraroodstraling

DRONTEN • Vr 15 juli 2022 | 8:17 • Vrijdag 15 juli 2022 | 8:17

Snackbarhouder Ria Dekker in Dronten werkt aan een nieuwe manier om te frituren. Door de hoge gasprijzen wil ze af van het verhitten van het frituurvet met gas. In plaats daarvan stookt ze nu op proef met infraroodstraling. De inspiratie kwam van sauna's, waar al langer met infraroodwarmte wordt gewerkt.

"Wij zijn bij een sauna gaan kijken en dachten: is dat misschien iets voor de frituurpan?", vertelt Dekker. Volgens haar is het verwarmen van een sauna niet heel anders dan het verwarmen van een frituurpan. "Met de frituur moet de temperatuur ook precies goed zijn, maar dan tussen de 170 en 180 graden. Als je de friet in de pan gooit, daalt de temperatuur wel weer snel, maar toen hebben we er een boosterknop opgezet, en daarmee vliegt de temperatuur weer omhoog. Dat gaat hartstikke goed."

Op de markt
De ondernemer heeft grote verwachtingen van de infraroodfrituur. Zo groot zelfs, dat er al plannen zijn om hem op de markt te brengen. ProFri, de vereniging voor professionele frituurders, kijkt geïnteresseerd mee. "Veel cafetaria's kunnen de gasprijzen gewoon niet meer betalen. En om dat allemaal door te rekenen naar de klant, dat is nogal wat."

Uit de proef moet blijken hoeveel energie de infraroodfrituur verbruikt. Ook willen de ontwikkelaars graag een manier bedenken om bestaande frituren om te bouwen. Er moet dus nog wat gebeuren, maar volgens Dekker is de smaak alvast op orde: "We hebben net voor tweehonderd man friet gebakken. De temperatuur blijft goed en de friet blijft knapperig. Je proeft helemaal geen verschil."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel