Projectontwikkelaar Hortus: 'Meer woningen zeker mogelijk en we kunnen morgen beginnen'

ALMERE • Do 12 januari 2023 | 23:29 • Donderdag 12 januari 2023 | 23:29

'Wij kunnen zeker meer dan 660 woningen bouwen. Maar dan moet er wel serieus over een aantal onopgeloste zaken gesproken worden.' Dat is de boodschap die projectontwikkelaar Weerwater CV donderdagavond had voor raadsleden in Almere. De bouwer van woonwijk Hortus ruziet al maanden met de gemeente, waardoor er voorlopig nog geen huizen uit de grond schieten op het voormalige Floriadeterrein. 

Weerwater CV sprak met de gemeenteraad bij op uitnodiging van de PVV en AP/OPA. Het conflict stond de afgelopen maanden al vaker op de agenda, maar daarbij was het telkens een wethouder die de raad informeerde. De PVV en AP/OPA wilden ook eens de andere kant van het verhaal horen. Dat kwam er donderdagavond in de vorm van een ruim dertig minuten durende presentatie. 

Weerwater CV?
Voor de bouw van de Floriade-woonwijk Hortus heeft de gemeente in 2018 al een contract gesloten met projectontwikkelaar Amvest. Later is ook bouwbedrijf Dura Vermeer daarbij aangehaakt. Zij werken nu samen onder de naam Weerwater CV.

Te zien was hoe Weerwater CV de woonwijk voor zich ziet. Aan de rand van het gebied, in de buurt van de A6, is plek voor hoogbouw. Op de rest van het terrein gaat het om vrijstaande huizen of rijtjeswoningen. Het zijn zowel huur- als koopwoningen. In totaal komen er dan 660 woningen te staan, het maximum dat het bestemmingsplan toestaat. 

Gemeente ziet plan niet zitten
Het college van B en W wil op dit moment nog geen groen licht geven voor de plannen. Ook al is de grond verkocht aan Weerwater CV en zijn de afspraken voor de bouw van de wijk al enkele jaren geleden opgesteld.

Wethouder Julius Lindenbergh gaf twee maanden geleden aan dat hij de mogelijkheid open wil houden om meer dan 660 woningen in de wijk te krijgen. "Als zij nu al die 660 woningen die ze willen bouwen uitspreiden over het hele gebied, kan er nooit meer een woning bij daar. Daar gaat het conflict over", zo zei de wethouder eind november. 

Weerwater CV gaf donderdagavond aan dat er met hun prima te praten valt over extra huizen "Er kan zeker meer dan die 660", zegt Peter Klevering namens de projectontwikkelaar. "We hebben een studie gedaan in april 2021. En daarin laten we zien dat er 475 extra woningen bij kunnen." Weerwater CV wil die dan langs de rand van het terrein bouwen, niet in de rest van het gebied.  

Onenigheid gaat niet alleen over aantallen huizen
De onenigheid tussen Weerwater CV en de gemeente gaat dan ook verder dan alleen de aantallen woningen. De afgelopen jaren hebben de twee partijen al veel met elkaar te maken gehad. Zo moest er intensief samengewerkt worden voor de aanleg van het Floriadeterrein en de groenstructuur daarvan. Afspraken uit het verleden zijn over en weer niet altijd nagekomen en het lijkt erop dat problemen zich opgestapeld hebben. Waarover de problemen precies gaan is niet duidelijk geworden.

Op een aantal punten is de discussie inmiddels zo vastgelopen dat de gemeente en Weerwater CV inzien dat ze daar niet met z'n tweeën uitkomen. Stap één zou een mediator zijn, maar uiteindelijk behoort ook een stap naar de rechter tot de mogelijkheden. "Dat laatste ligt inmiddels ook voor de hand", concludeert Klevering.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel