Blijdschap door uitbreiding discriminatieverbod

FLEVOLAND • Di 17 januari 2023 | 16:01 • Dinsdag 17 januari 2023 | 16:01

Stichting GOL Lelystad, voor mensen met een beperking, is blij dat artikel 1 van de grondwet wordt verruimd. Een voorstel om vast te leggen dat het verboden is om iemand te discrimineren vanwege een handicap of seksuele gerichtheid, heeft dinsdag genoeg steun gekregen in de Eerste Kamer. 56 senatoren stemden voor, 15 tegen.

In artikel 1 staat dat iedereen in Nederland 'in gelijke gevallen gelijk behandeld' wordt. Daarna wordt een aantal gronden expliciet genoemd, waaronder geslacht en ras. Die lijst wordt nu uitgebreid. Zo'n aanpassing kost jaren omdat er meerdere keren over gestemd moet worden. Dat traject is nu afgerond.

Secretaris Jeroen Kok van Stichting GOL heeft zelf ook te maken met een handicap. Hij heeft niet-aangeboren hersenletsel vanwege een herseninfarct. Toen hij nog in een rolstoel zat, merkte hij ook dat mensen anders op hem reageerden. Hij is dan ook erg blij dat het woord handicap nu in de grondwet wordt opgenomen. "Het is een steun in de rug en een erkenning voor de strijd die je voert."

De stichting schreef eerder dat mensen met een beperking of chronische aandoening nog altijd uitsluiting in hun dagelijks leven ervaren. "Door de grondslag handicap in de grondwet op te nemen, wordt benadrukt dat uitsluiting van mensen met een beperking niet kan en het voorkomen van uitsluiting en discriminatie extra aandacht nodig heeft."

Ook blijdschap bij Bureau Gelijke Behandeling Flevoland
Ook Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) reageert verheugd. De organisatie spreekt veel mensen die discriminatie ervaren. Thom Laagkemper: "Het versterkt vooral de positie van deze twee groepen, dus mensen die een handicap hebben of mensen met een andere seksuele gerichtheid dan de norm. Dat het genoemd wordt is een soort bijzetten van kracht.''

De wet moet nu nog officieel ondertekend worden door de koning en de verantwoordelijk minister en wordt dan gepubliceerd in de Staatscourant.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel