Ook stekelbaars kan straks kuit schieten in Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Di 24 januari 2023 | 13:11 • Dinsdag 24 januari 2023 | 13:11

In de Oostvaardersplassen wordt hard gewerkt aan een speciale doorgang voor vissen. Vooral de kleine drie doornige stekelbaars moet daar gebruik van gaan maken. Op die manier kan het visje nog dit jaar de paaipoelen in het natuurgebied bereiken.

Kleine vissen zijn een belangrijke voedselbron voor de vogels in het gebied. Maar ze kunnen de Oostvaardersplassen niet in. Dit probleem wordt nu opgelost met een zogenoemde vispassage. Via deze sluiproute kunnen de 8 centimeter grote visjes om een waterstuw heen zwemmen.

Staatsbosbeheer is twee jaar geleden begonnen de verschillende waterpoelen in het gebied met elkaar te verbinden. Dankzij de vispassage kunnen nu ook de vissen van buiten de Oostvaardersplassen het natuurgebied in zwemmen.

En daarmee lost Staatsbosbeheer een belangrijk knelpunt op. Boswachter Hans-Erik Kuypers: "De komst van de kleine vis uit de Lage Vaart is van groot belang. De reigers, lepelaars en andere visetende vogels doen we hier echt een plezier mee. Er komt later ook nog een open verbinding met het Markermeer. Dan kunnen vissen als snoeken en palingen ook naar binnen."

In onze rubriek Na Het Nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel