Minister Harbers blijft erbij: verbod varend ontgassen kan niet

FLEVOLAND • Di 24 januari 2023 | 19:40 • Dinsdag 24 januari 2023 | 19:40

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat blijft erbij dat hij binnenvaartschippers niet kan verbieden om tijdens het varen gassen te laten verdampen uit ladingtanks. De minister houdt vol dat zo'n verbod niet zomaar mag volgens internationale verdragen. Hij schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Zondag meldden Omroep Flevoland en NRC nog dat onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam tot de conclusie kwamen dat een verbod wel kan.

Schippers en mensen die in de buurt wonen van vaarwegen, zoals het Markermeer, maken zich al langer zorgen over de lozing van vaak giftige stoffen tijdens het varen. Deze methode wordt veel gebruikt in de binnenvaart om tanks schoon te maken voor een nieuwe lading. Tot nu toe hebben opeenvolgende kabinetten volgehouden dat een verbod niet mag, vanwege verdragen waaraan Nederland is gebonden. De wetenschappers concluderen na een analyse van de verdragen dat niets het kabinet tegenhoudt om toch een verbod door te voeren.

Ontgassingsinstallatie als alternatief
De tanks kunnen ook worden schoongemaakt zonder giftige stoffen los te laten in de buitenlucht. Dat kan met speciale ontgassingsinstallaties, maar volgens minister Harbers zijn er daar te weinig van in Nederland om alle tankers mee schoon te maken.

Internationale verdragen staan volgens hem niet toe om deze praktijk te verbieden zonder ontgassingsinstallaties aan te leggen. Daarnaast zou een nationaal verbod niet doeltreffend zijn. Omdat er nog onvoldoende ontgassingsinstallaties zijn in Nederland en de verdragsstaten, zou dit praktisch neerkomen op het stilleggen van de tankervaart in Nederland of de sector voor hoge kosten stellen. De bewindsman zegt dat het de taak is van provincies om ervoor te zorgen dat deze installaties er komen.

Moties Tweede Kamer
Dinsdagmiddag is een aantal moties in de Tweede Kamer ingediend die de minister oproepen varend ontgassen zo snel mogelijk te verbieden. Ook wordt gevraagd haast te maken met regelgeving zodat er snel nieuwe ontgassingsinstallaties gebouwd kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel