Batavialand kan vernieuwen na miljoenenbijdrage

LELYSTAD • Do 26 januari 2023 | 6:15 • Donderdag 26 januari 2023 | 6:15

Provinciale Staten hebben woensdagavond unaniem ingestemd met de plannen voor de doorontwikkeling van museum Batavialand. De provincie investeert 2,3 miljoen euro in een nieuw entreegebouw en de herinrichting van het terrein.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen draagt 5,64 miljoen euro bij. Daarnaast krijgt Batavialand vanaf dit jaar 300.000 euro extra voor de exploitatie. Tot slot draagt de provincie 200.000 euro bij in het aan land brengen van de Batavia, want het schip ligt nu in het water weg te rotten. Nadat de Batavia aan land is gebracht, kan gestart worden met de restauratie van het schip.

Met de bijdrage moet Batavialand worden getransformeerd tot een nieuw themapark en is de weg vrij voor de komst van het Nationaal Scheeps-archeologisch Depot naar het gebied. De Bataviawerf verhuist van de huidige locatie naar een plek aan de overkant van de weg, richting het huidige erfgoedcentrum. De grond waar de werf nu op ligt, is van de gemeente Lelystad.

De gemeente wil de verkoopopbrengst van de grond bestemmen als haar aandeel in de nieuwe plannen. Batavia Stad heeft interesse in die grond om daar te kunnen uitbreiden al zal de grond uiteindelijk openbaar te koop worden aangeboden.

Het nieuwe Batavialand wordt opgedeeld in drie thema’s:

  • Oud land, de vroegste geschiedenis van Flevoland
  • Water, de geschiedenis van de Zuiderzee en de scheepvaart die hier plaatsvond
  • Nieuw land, de inpoldering en moderne geschiedenis van Flevoland, met ook een blik op de toekomst.

Nationaal Scheeps-archeologisch Depot enorme aanwinst
Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman is met name de komst van het Nationaal Scheeps-archeologisch Depot naar Lelystad een enorme aanwinst, omdat het gaat om een internationaal gerenommeerd instituut. Het Rijk draagt 400.000 euro per jaar bij voor de exploitatie van het depot. Provinciale Staten steunden een amendement op het voorstel van onder meer de VVD waarin het provinciebestuur garandeert dat de bijdrage van 2.3 miljoen euro éénmalig is. En die bijdrage mag ook niet hoger worden dan nu is besloten. Gedeputeerde Rijsberman zei dat amendement van harte over te willen nemen.

De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt. Op 31 december 2025 moet het nieuwe entreegebouw voor het nieuwe Batavialand gereed zijn. Uiterlijk 31 december 2027 moet de werf verplaatst zijn en ligt de Batavia op het land.

Cantine moet weg
In de plannen is geen ruimte voor De Cantine, de herbouw van de oude kantine op het werkeiland aan de Oostvaardersdijk. Het bouwwerk is nu in gebruik als restaurant. Dat pand is van de gemeente, de grond waar het op staat is van de provincie.

De huidige restaurantuitbater Hans Bakker heeft vorig jaar net een nieuw huurcontract afgesloten voor de komende vijf jaar. Bakker heeft nu nog geen idee wat er na 2027 eventueel met De Cantine gaat gebeuren.

Dit artikel is geschreven door verslaggever Kees Bakker van Radio Lelystad. Hij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad op Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel