Burgemeester Dronten: festivals en hangjeugd veroorzaken hoge misdaadcijfers

DRONTEN • Vr 27 januari 2023 | 6:02 • Vrijdag 27 januari 2023 | 6:02

De misdaadcijfers in Dronten liggen hoger dan in de rest van de provincie door onder meer de grote festivals die in de gemeente worden gehouden. Dat zegt burgemeester Jean Paul Gebben. Het gaat bijvoorbeeld over woninginbraken, zakkenrollen, fietsdiefstallen en openlijk geweld. Vorige week maakte het CBS criminaliteitscijfers over vorig jaar bekend.

In de gemeente Dronten wordt elk jaar een aantal grote evenementen met tienduizenden bezoekers gehouden, zoals Lowlands, Opwekking en Defqon.1. Gebben: "Als we naar de cijfers kijken dan zien we dat bijna de gehele stijging van Dronten verklaard wordt door festivals in Biddinghuizen. Bijvoorbeeld zakkenrollers. Daar zien we een stijging van 222 procent."

"Criminaliteit door de jaren heen toch licht gedaald"
Gebben zegt overigens wel dat de criminaliteit door de jaren heen is gedaald. Volgens hem laten de cijfers van 2022 een stijging van elf procent zien, ten opzichte van het jaar daarvoor. Maar de cijfers van 2022 werden sterk beïnvloed door corona. De winkels waren beperkt toegankelijk en de horeca dicht. Mensen bleven thuis waardoor de criminaliteit sterk was gedaald. Na corona ging alles weer open met als gevolg dat misdaadcijfers weer stegen. "Over de jaren heen zie ik nog steeds een daling van de criminaliteitscijfers, maar wel een forse stijging ten opzichte van het coronajaar."

Veel overlast door jongeren
De burgemeester noemt ook overlast door hangjongeren in het centrum van het dorp. "Wat we ook zien bijvoorbeeld is behoorlijk veel jeugdoverlast. Laat ik daar niet voor weglopen. We hebben gezien dat er een bepaalde groep in de gemeente is die wat meer overlast veroorzaakt dan wat we normaal acceptabel vinden." Volgens de burgemeester zijn er twee personen die een sleutelrol hebben binnen de groep jongeren die overlast veroorzaakt. De twee komen niet uit Dronten, zegt de burgemeester. De gemeente wil ze een gebiedsverbod opleggen.

Winkeliers en bezoekers van het centrum gaven eerder aan dat er veel overlast is door hangjongeren. Volgens de winkeliersvereniging gebeurt dat al langere tijd in en bij de parkeergarage aan de Schouwstraat. Daar werd in december ook een deel van de overkapping van het winkelcentrum weggehaald, omdat er door jongeren geregeld gevoetbald werd. Door kapotte ruiten was het daar niet meer veilig.

Gebben zegt dat het college van B en W van plan is om een extra jongerenwerker in te huren. Verder gaat hij met de organisatoren van festivals praten om de misdaadcijfers omlaag te krijgen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel