Garnalenvissers mogen blijven vissen in beschermde natuur

URK • Di 31 januari 2023 | 16:42 • Dinsdag 31 januari 2023 | 16:42

Garnalenvissers mogen hun netten blijven uitgooien in beschermde natuurgebieden. Dat heeft de Tweede Kamer dinsdagmiddag besloten. De Partij voor de Dieren wilde een verbod op de visserij in de natuur vanwege de ecologische impact. Dat zou betekenen dat onder meer vijftien Urkers visgronden zouden moeten inleveren. Daar ging een meerderheid van de Tweede Kamer niet in mee.

De vergunning om naar garnalen te vissen in natuurgebieden verliep op 31 december. Omdat de vissers aan strengere stikstofregels moeten voldoen moeten ze eerst een stikstoftoets doorlopen. Dat kan pas sinds begin dit jaar. Daardoor zou vanaf 1 januari een periode ontstaan waarin 'illegaal' gevist moest worden maar dat wordt nu voor negen maanden gedoogd. Daarin zag de Partij voor de Dieren een kans om de garnalenvisserij in de Natura2000-gebieden helemaal te schrappen.

Volgens Kamerleden Leonie Vestering en Frank Wassenberg stelt de Waddenacademie dat garnalenvisserij een blijvende impact heeft op het ecosysteem in de beschermde natuur. Dat komt omdat de zogenoemde 'garnalenkor' over de bodem gaat, zeggen ze. Om die reden kan er geen nieuwe vergunning aan de garnalenvissers worden afgegeven, vindt de partij. Daar waren onder meer BIJ1, D66, GroenLinks, SP, Volt en onafhankelijk Kamerlid Nilüfer Gündoğan het mee eens. Dat was niet voldoende om de motie aan te nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel