Urker kerk wil met nieuwe leden uit Zwolle eerst in gesprek over homoseksualiteit

URK • Wo 1 februari 2023 | 15:31 • Woensdag 1 februari 2023 | 15:31

Wie van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Zwolle wil overstappen naar Eben-Haëzerkerk op Urk komt er niet zomaar in. Dat laat dominee Alwin Uitslag van de Urker gemeente weten. De Eben-Haëzerkerk heeft de banden met de Zwolse kerk van dezelfde stroming verbroken vanwege een verschil van mening over homoseksualiteit. Zwolse predikanten zijn niet langer welkom op de kansel, met overstappende leden wordt eerst gesproken over hun standpunt over het onderwerp, zegt Uitslag.

Volgens de dominee van de Eben-Haëzerkerk is twintig jaar met de Zwolse zustergemeente gesproken over het toelaten van praktiserend homoseksuelen bij het avondmaal. Daartoe besloot de Christelijke Gereformeerde Kerk in Zwolle in 2003. Tien jaar later werd de conclusie getrokken dat een seksuele relatie tussen twee personen van hetzelfde geslacht een zonde is. Toch blijft de Zwolse kerk tot de dag van vandaag afwijken van de overige gemeenten, zegt Uitslag. "Moet je er het 21ste jaar opnieuw over spreken? Er is al zolang over gesproken dus daarom kwam de grens in zicht."

Het gebeurt niet zo vaak dat leden uit de Zwolse gemeente overstappen naar Urk, zegt Uitslag. Mocht het toch voorkomen dan wil de Eben-Haëzerkerk eerst een goed gesprek voeren. "We willen eerst een praatje maken maar de deur blijft niet gesloten. Daarbij houden we een band met de 179 van de 180 Christelijk Gereformeerde Kerken. Maar wij vinden wel dat je met elkaar deel uitmaakt van een kerkverband en dat je dan moet doen wat je samen hebt afgesproken."

Uitslag: 'Homoseksualiteit kan één van de vele gespreksonderwerpen zijn'
In een tweede reactie van Uitslag relativeerde hij zijn uitspraken. Volgens hem is homoseksualiteit slechts een onderdeel van een gesprek met overstappende kerkleden uit Zwolle. "We willen een gesprek hebben over hoe zij in de Bijbel staan, over het naar de kerk gaan, over de zondagsbeleving en over ethische zaken. Homoseksualiteit kan onderdeel van het gesprek zijn." Volgens Uitslag is een andere mening over homoseksualiteit geen reden tot weigering van overstappers uit Zwolle.

De Christelijk Gereformeerde Kerken in de regio Zwolle praten later deze maand over een ander onderwerp: vrouwen in het ambt. Daarover lopen de meningen in de kerkgemeenschap sterk uiteen. Zo blijven vrouwen in het ambt welkom in De Hoeksteen in Emmeloord, bleek vorig jaar mei.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel