Geen verkiezingsborden meer in Dronten, voortaan campagne via media

DRONTEN • Vr 3 februari 2023 | 18:29 • Vrijdag 3 februari 2023 | 18:29

Burgemeester Gebben van Dronten heeft besloten om voorlopig geen verkiezingsborden meer te plaatsen in de gemeente. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens de raadsvergadering. Het plaatsen van verkiezingsborden heeft geen effect, verklaarde Gebben verwijzend naar advies van zijn ambtenaren en naar onderzoek. De burgemeester ziet meer heil in een campagne via diverse mediakanalen.

De gemeenteraad riep Gebben donderdagavond ter verantwoording over het onderwerp. Volgens PvdA-fractievoorzitter Roelf Raterink hoorden de fracties van hun campagneleiders dat er vanaf nu geen verkiezingsborden meer in de gemeente Dronten worden geplaatst. Het had Gebben gesierd als hij de raad daarover had geïnformeerd, zei de PvdA'er. Raterink gaf aan dat er nu drukwerk voor de borden voor de Provinciale Statenverkiezingen is besteld waar de fracties niks meer mee kunnen.

Gebben liet weten dat de kosten voor de verkiezingsborden met enkele duizenden euro's zijn verdubbeld. "En het effect is nul", aldus de burgemeester. Volgens hem is het een burgemeesters- of collegebevoegdheid om niet langer borden te plaatsen, al wilde Gebben dat nog wel voor de raadsleden uitzoeken. De burgemeester erkende dat hij eerst de raad had kunnen informeren maar hij liet weten de voorkeur te hebben gegeven aan het bevorderen van de verkiezingsopkomst.

ChristenUnie-fractievoorzitter Marloes Hotting nodigde Gebben uit om over het onderwerp verder te praten in de commissie 'bestuurlijke vernieuwing'. In deze commissie wordt onder meer gesproken over het bevorderen van de opkomst bij verkiezingen. Gebben liet weten de uitnodiging aan te nemen.

Dronten is voortaan de enige gemeente in Flevoland waar borden in aanloop naar verkiezingen zullen ontbreken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel