Tweedehands windturbines leveren nog tonnen op

FLEVOLAND • Zo 5 februari 2023 | 22:08 • Zondag 5 februari 2023 | 22:08

Tweedehands windmolens die in Flevoland plaats moeten maken voor grotere turbines, leveren elders soms nog enkele honderdduizenden euro's op. De molens worden opgekocht door gespecialiseerde bedrijven die ze ontmantelen en verkopen aan het buitenland. Tientallen turbines uit Flevoland worden op die manier hergebruikt.

Op dit moment worden er zes turbines uit elkaar gehaald aan de Oldebroekertocht bij Biddinghuizen. Eigenaar Pure Energie verkoopt ze omdat er nieuwe, grotere molens worden neergezet die meer energie opwekken. Omdat de molens nog in goede staat zijn en wel passen in andere projecten, worden de molens doorverkocht aan Business in Wind. Dit bedrijf zorgt voor het weghalen, het transporteren en voor het weer opbouwen van de turbines. De meeste ervan blijven binnen Europa.

Biddinghuizer molens nog gewild

De exemplaren aan de Oldebroekertocht zijn gewild, zo zeggen koper en verkoper. Het gaat om het type Enercon E70 E4. Dit type staat bekend als betrouwbaar en levert daarom per stuk nog een paar ton op. De zes molens krijgen eerst een grote beurt en gaan dan naar Noord-Ierland waar ze waarschijnlijk nog twintig jaar meekunnen.

Soms rest alleen recycling
Overigens kunnen niet alle molens worden hergebruikt. Sommige lenen zich alleen nog voor het recyclen van het materiaal. Oudere molens leveren bovendien veel minder geld op. Soms is die opbrengst niet hoger dan de kosten van het weghalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel