Kleine windmolen bij boerderij moet nog even wachten

FLEVOLAND • Wo 31 januari 2024 | 21:17 • Woensdag 31 januari 2024 | 21:17

Als Provinciale Staten vinden dat er bij boerderijen toch kleine windmolens buiten het erf mogelijk moeten zijn, dan zullen de Staten eerst hun eigen beleid moeten aanpassen. De huidige regels staan de boerenerfmolens op dit moment niet toe.

Dat was de boodschap van gedeputeerde Harold Hofstra woensdag aan de Staten, in het bijzonder de fracties van GroenLinks en PvdA.

De twee partijen wilden een motie in stemming brengen, die het college van Gedeputeerde Staten opriep om met een voorstel te komen om kleine molens onder voorwaarden buiten de erfsingel toe te staan.

Eigen stroom
Volgens GroenLinks en PvdA kunnen agrarische bedrijven met een kleine windmolen met een wiek- of tiphoogte van 22 meter in combinatie met zonnepanelen hun eigen stroom opwekken.

Zo kan het toch al overbelaste stroomnet worden ontzien. Een molen buiten de erfsingel vangt bovendien meer wind en vormt een kleiner gevaar voor vogels en vleermuizen dan een molen binnen de erfgrens.

Eerder deze maand pleitte ook landbouworganisatie LTO Noord voor het toestaan van de molens. Zo'n 200 bedrijven zouden in Flevoland een aanvraag willen indienen. LTO Noord zou graag molens tot 50 meter hoogte zien.

Veel kritiek
GroenLinks en PvdA kregen veel kritiek van andere fracties. Die vinden het voorstel weinig doordacht. Losse molens bij boerderijen zijn in het verleden juist weggehaald en vervangen door windparken om het landschap minder rommelig te maken.

Ook staat niet vast dat meer molens erbij toch niet leidt tot extra belasting van het stroomnet. De effecten voor vogels en vleermuizen zijn evenmin duidelijk. Kortom, veel Statenfracties liepen niet warm voor de motie.

Vogels en vleermuizen
Gedeputeerde Hofstra herinnerde er aan dat in 2022 en 2023 ook al over de molens is gesproken. Molens binnen de erfsingel stuiten op een probleem met vogels en vleermuizen en daarmee met de Natuurwet. Voor molens buiten de erfsingel was er toen geen politieke steun, ook omdat er al genoeg windmolens in Flevoland zijn of staan gepland.

"Het college snapt de intentie van de motie heel goed, maar het voorstel om onder voorwaarden molens buiten de erfsingel toe te staan past niet binnen de kaders die u als Staten heeft vastgesteld," aldus Hofstra. De Staten zullen dus eerst de regels moeten aanpassen.

Na een korte schorsing van de vergadering trok GroenLinks-fractievoorzitter Corina Straatsma de motie in. Provinciale Staten willen eerst nader met elkaar in gesprek over de voor- en nadelen van de boerenerfmolens.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel