Boeren willen eigen windmolen op het erf, zeggen ze in brandbrief aan provincie

FLEVOLAND • Vr 26 januari 2024 | 7:27 • Vrijdag 26 januari 2024 | 7:27

Boeren en tuinders in Flevoland willen graag een eigen windmolen op het erf om stroom op te wekken, maar de provincie maakt het ze onmogelijk. Dat schrijft de Land- en Tuinbouw Organisatie Noord in een brandbrief aan Provinciale Staten. De windmolens zouden het stroomnet kunnen ontlasten en boeren helpen verduurzamen, omdat de boerenbedrijven volgens LTO hun eigen stroom kunnen opwekken.

Met een boerderijwindmolen kunnen boeren hun bedrijf energieneutraal maken, legt de voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord uit. "Veel boeren willen daaraan meewerken en doen dat al met zonnepanelen. Maar ook wanneer de zon niet schijnt, willen we duurzame energie opwekken."

Alleen binnen erfsingel
De regel is nu zo dat boeren een molen tot 22 meter hoog mogen plaatsen binnen de erfsingel. Volgens Michielsen maakt dat het plaatsen van boerderijmolens nagenoeg onmogelijk. De bomen zouden de meeste wind vangen, waardoor de molens niet genoeg opleveren. Ook zou er waarschijnlijk geen omgevingsvergunning komen in verband met een hoog risico dat vogels en vleermuizen tegen de windmolen vliegen.

De organisatie wil daarom realistische voorwaarden opstellen. Michielsen hoopt dat windmolens tot 35 meter hoog in de toekomst buiten de erfsingel geplaatst mogen worden. Hij vindt het gek dat de provincie dat niet eerder heeft besloten, omdat het een positief effect zou hebben op het overvolle stroomnet en er een groot draagvlak is. Zo zegt hij dat op eerdere bijeenkomsten over dit onderwerp zo'n 150 enthousiaste Flevolandse boeren afkwamen.

Lees ook: Boeren willen windmolens op erf, gemeente is bang voor lelijke horizon

Michielsen hoopt dat er in ieder geval een proeflocatie wordt ingesteld, om te laten zien dat de windmolens zo erg nog niet zijn. Ook partijen uit de windmolensector, zoals de NWEA, hebben de brief ondertekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel