Wat zijn die rode strepen op de Biddinghuizer windmolens?

BIDDINGHUIZEN • Zo 28 januari 2024 | 19:54 • Zondag 28 januari 2024 | 19:54

Rondom Biddinghuizen zijn het afgelopen jaar veel nieuwe windmolens gebouwd. Een aantal daarvan valt extra op. Ze hebben rode strepen op de mast, wieken en kop. Maar waarom is dat eigenlijk? We zochten het voor je uit.

Windplan Groen bestaat uit 86 nieuwe windturbines die hoger zijn en meer energie opleveren dan kleinere windmolens. De windmolens zijn onderverdeeld in meerdere parken in Dronten. Ze zijn vooral te vinden langs de oostkant van de gemeente: vanaf Ketelhaven tot aan Harderhaven in Zeewolde.

Windplan Groen bestaat uit elf windparken: Windpark Ansjovisstroom, Hanze, Hoge Vaart Zuid, Flevo Ventum, Hondtocht 3, Kubbeweg 2, Olderbroekertocht 3, Olsterwind, Vires Venti, XY Wind en Zeebiestocht 2.

Eén van die windparken is het park Vires Venti, dat bestaat uit vijf molens langs de Harderringtocht, op de grens van Biddinghuizen en Lelystad. De molens hebben net als negen andere molens van Windplan Groen rode strepen op de mast, wieken en kop. Ook ogen ze kleiner.

"Dat is voor het luchtverkeer naar Lelystad", legt Jan Remijn uit. Hij is secretaris van het windpark Vires Venti. De molens van het windpark staan namelijk dichtbij het vliegveld. Volgens Remijn staan ze niet in de directe aanvliegroute, maar moeten vliegtuigen er wel overheen kunnen vliegen als dat nodig is. Daarom werd in de vergunning voor de windparken een eis opgenomen dat de turbines rode strepen zouden krijgen.

Een overzicht van alle windmolens van Windplan Groen. De rode stippen geven aan waar de molens met strepen staan.

Waarschuwing voor piloten
Volgens Remijn komen er eigenlijk nooit vliegtuigen over de Harderringtocht-molens heen, maar in sommige gevallen moeten de vliegtuigen wel eens een extra ronde vliegen als ze niet direct kunnen landen. Bijvoorbeeld bij slecht weer. Daarbij zijn soms de rode lampjes niet meer zichtbaar. De rode vlakken moeten er dan voor zorgen dat piloten toch gewaarschuwd worden dat er een windmolen in de buurt staat. De waarschuwingsvlakken zijn vooral voor situaties overdag.

Lagere windmolens
Naast de rode markeringstekens is een aantal molens ook kleiner dan anderen. Zo zijn de molens langs de Harderringtocht 150 meter hoog, terwijl andere molens die niet in de buurt van het vliegveld staan een tiphoogte van 249 meter hebben.

Inmiddels zijn alle molens van Windplan Groen gebouwd. Enkele daarvan worden op dit moment nog getest en binnenkort opgeleverd. Daarmee is het windplan klaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel