'Almeers lerarentekort oplossen met zij-instromers, mbo'ers en meer huizen'

ALMERE • Ma 13 februari 2023 | 9:27 • Maandag 13 februari 2023 | 9:27

Zij-instromers, mbo'ers en meer woningen voor leerkrachten moeten bijdragen aan het oplossen van het lerarentekort in Almere. Dat zegt de voormalige onderwijswethouder van Almere, René Peeters. Volgens hem moet het vak van leerkracht meer aanzien krijgen. Leerkrachten moeten de instructies geven waardoor zij-instromers en mbo'ers kunnen zorgen voor andere onderdelen van het onderwijs, zegt Peeters.

Het lerarentekort in het basisonderwijs in Almere neemt alarmerende vormen aan. Het rapport 'De Staat van het Onderwijs' ging er vier jaar geleden nog vanuit dat er in 2024 96 voltijdbanen onvervuld zouden blijven, een tekort van 8 procent. Maar dat is nu opgelopen tot bijna 240 onvervulde vacatures, een tekort van 20 procent. Onderwijsdeskundigen verwachten dat het tekort de komende tien jaar alleen maar toeneemt. Peeters voorspeelde in 2017 al een concurrentieslag om leraren.

Peeters: 'Meer mannen door focus op oudere kinderen'
Volgens de voormalige onderwijswethouder zou één van de oplossingen kunnen zijn om leerkrachten te laten samenwerken met zij-instromers - hbo'ers en academici die al een diploma hebben - en mbo'ers. Ook moet er wat gebeuren om meer mannen als leerkracht aan te trekken, zegt hij. Daarvoor is volgens Peeters de mogelijkheid om de focus te verleggen van het jonge kind naar het oudere kind, van acht tot veertien jaar. Nieuwe schoolgebouwen alleen zijn niet de oplossing, zegt hij. Ook de regeldruk en het aanzien van het vak moeten veranderen, aldus de voormalige wethouder.

Het Almeerse lerarentekort staat donderdag op de agenda van de Politieke Markt. Peeters adviseert de raad om vragen te stellen over de opleidingen voor het jongere en oudere kind. "Die moeten ze vooral stellen aan het hbo hier", zegt hij verwijzend naar de Almeerse Pabo-opleiding. De oud-onderwijswethouder adviseert ook om meer woningen met voorrang aan leraren toe te wijzen. Nu zijn dat er 50, Peeters hoopt op 150.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel