Friese gedeputeerde woedend, Urker bedrijven willen minder betalen voor bredere sluis

URK • Do 16 februari 2023 | 11:57 • Donderdag 16 februari 2023 | 11:57

De Friese gedeputeerde Avine Fokkens is woest op de Urker bedrijven die op het laatste moment niet akkoord zijn gegaan met de bijdragen die zij moeten betalen voor het verbreden van de sluis in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand. Donderdag zou in Friesland officieel worden gevierd dat het geld bij elkaar is gebracht, maar dat werd woensdag afgeblazen. De gedeputeerde hoorde dit op het laatste moment. "Het was goed dat de deur even dicht was. Ik was zeer ontstemd."

Welke bedrijven precies hebben afgehaakt, weet de gedeputeerde niet. Ze heeft wel direct contact opgenomen met de Urker wethouder Nathanaël Middelkoop en de Flevolandse gedeputeerde Jan-Nico Appelman.

Gemeente niet verrast, maar ging wel uit van ondertekening
Een woordvoerder van de gemeente Urk laat weten niet verrast te zijn door het nieuws. In eerdere communicatie met Omroep Flevoland liet de gemeente Urk niets los over eventuele moeilijkheden met de ondertekening door de bedrijven. Wethouder Middelkoop zou donderdagochtend ook bij de ondertekening aanwezig zijn. Hij kan momenteel niet voor de camera reageren. De woordvoerder van de gemeente laat weten dat hij ziek is.

Een woordvoerder van de Urker bedrijven wil ook niet reageren en verwijst weer naar de gemeente Urk.

Verbreding leek in kannen en kruiken
Verschillende overheden praten al jaren met het bedrijfsleven over het verbreden van de sluis bij Kornwerderzand. Die verbreding zou er onder meer voor zorgen dat grotere schepen naar Urk en de overslaghaven Flevokust bij Lelystad kunnen varen.

In november 2022 vertelde gedeputeerde Fokkens dat met alle partijen overeenstemming was bereikt. Ruim dertig bedrijven rond het IJsselmeer, waaronder uit Urk, hadden afgesproken om 26,5 miljoen euro te betalen voor de werkzaamheden. Vanuit Urk komt nu protest. Of dit door alle Urker bedrijven wordt gedeeld is niet duidelijk.

Gedeputeerde Fokkens werd woensdag door een ambtenaar van de provincie Fryslân op de hoogte gebracht. "Je kan niet aan de voorkant afspraken maken (...) en dan kan het daarna niet zo zijn dat één voor twaalf in een keer wordt terug onderhandeld en dat een bepaald percentage ter discussie wordt gesteld." Volgens de gedeputeerde is nu het bedrijfsleven aan zet om een oplossing te vinden.

Nieuwe sluis
De nieuwe zeesluis in de afsluitdijk bij Kornwerderzand wordt 150 bij 25 meter groot en vervangt de huidige sluis van 135 bij 14 meter. De sluis verbindt daarmee de Waddenzee met het IJsselmeer. Naast de bedrijven betaalt de provincie Flevoland 2,5 miljoen euro mee en de gemeente Urk legt 500.000 euro neer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel