Lelystad maakt plannen om extreem weer aan te kunnen

LELYSTAD • Do 16 februari 2023 | 23:00 • Donderdag 16 februari 2023 | 23:00

De gemeente Lelystad is plannen aan het maken om extreme hitte en hevige regenval als gevolg van klimaatverandering op te kunnen vangen. Het college van burgemeester en wethouders heeft zich ten doel gesteld om in 2050 de stad zo te hebben ingericht dat het voldoet aan een gezonde en veilige leefomgeving.

Voor wat betreft de woningbouw wordt uitgegaan van het 300-30-3 principe: maximaal 300 meter lopen naar een koele plek zoals een bos of een park, er is minimaal 30 procent schaduw op straat en vanuit iedere woning zie je minimaal drie groenstructuren zoals bomen. Verder wil de gemeente waterdoorlatende straten en grote opvangmogelijkheden van regenwater tijdens hevige buien.

Bedrijfspanden en bedrijfsterreinen moeten ook aangepast worden op extreem weer stelt de gemeente. Zo moeten er meer bomen komen en meer groen tegen de gevels groeien. Verder moeten zwarte daken zoveel mogelijk worden vermeden.

Water vasthouden
Door het planten van veel verschillend groen dat tegen veranderend klimaat bestand is, krijgen ook planten- en bomenziekten minder kans. En met een goed beheer kan de bodem meer water opnemen en vasthouden. Klimaatverandering zal ook een grote invloed hebben op de landbouw rondom Lelystad. In 2050 moet de land- en tuinbouw zo ingericht zijn dat het zo min mogelijk last heeft van de gevolgen van wateroverlast, droogte, hitte, bodemdaling en verzilting.

De gemeente hoopt ook op een goede samenwerking met de inwoners van Lelystad. Zij kunnen ook direct meehelpen aan het klimaatbestendiger maken van de stad, door meer groen in de tuin te plaatsen in plaats van stenen of beton.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel