Urkerweg gaat drie weken dicht voor herinrichting en aansluiting op nieuwe brug

URK • Zo 19 februari 2023 | 20:05 • Zondag 19 februari 2023 | 20:05

De Urkerweg bij Urk gaat vanaf 27 februari drie weken dicht voor het verkeer. De drukke verkeersader en toegangsweg tot het dorp kan dan niet worden gebruikt in verband met werkzaamheden. Per dag rijden normaal gesproken zo'n tienduizend voertuigen Urk in en uit via de Urkerweg.

Rechtstreeks verkeer tussen Urk en Tollebeek is dus niet mogelijk. Er komen omleidingsroutes aan de noordkant van Urk via de Zuidwesterringweg en de Staartweg. Aan de zuidkant moet verkeer omrijden via de Domineesweg. Bovendien worden er verkeersregelaars ingezet om sluipverkeer op andere wegen zoals de Karel Doormanweg en het Urkerdwarspad tegen te gaan. Verschillende bushaltes op Urk vervallen tijdens deze werkzaamheden en er zijn aangepaste vertrektijden.

Het afgesloten weggedeelte

Het zal druk worden op de omleidingsroutes, erkent Eeske Verhallen van aannemer KWS Infra: "We vragen begrip van iedereen. Rijd rustig. Soms kost het je iets meer tijd, maar het eindresultaat is er straks naar. Dus denk daar aan."

Weg wordt heringericht
De Urkerweg gaat op de schop, omdat er een andere inrichting komt. De weg moet namelijk worden aangesloten op de nieuwe Michiel de Ruyterbrug die naar de toekomstige Zeeheldenwijk leidt. Er wordt daarvoor onder meer een rotonde gebouwd en er komt een voetpad langs de Urkervaart. Ook komen er wachtstroken naast de weg voor als de brug geopend wordt.

De nieuwe rotonde

Verder wordt ter hoogte van de Oranjewijk een zogenoemde vaarduiker aangelegd, zodat kleine bootjes onder de Urkerweg door kunnen varen. De duiker is ook nodig om ruimte voor de natuur te compenseren die door de aanleg van de nieuwe brug is verdwenen. De vaarduiker markeert dan ook de vernieuwde dorpsingang.

De locatie van de vaarduiker

Rotonde opgehoogd met piepschuim
Omdat de rotonde voor de Michiel de Ruyterbrug bijna twee meter hoger komt te liggen dan de oorspronkelijke weg, moest de grond opgehoogd worden. De gemeente Urk heeft hiervoor speciale piepschuimblokken uitgekozen, vertelt Johannes Kramer. Deze zijn zo'n 72 keer lichter dan zand, maar ze zijn volgens Kramer net zo veilig.

De piepschuimblokken

Weg tot en met 18 maart dicht
De afsluiting duurt tot en met zaterdag 18 maart. Maar de werkzaamheden rond de Urkerweg gaan daarna nog wel een tijdje door. De plannen moeten in augustus van dit jaar klaar zijn. Meer informatie over het project is hier te vinden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel