Oudste schip van Almere ondergaat maandenlange restauratie

ALMERE • Di 21 februari 2023 | 10:35 • Dinsdag 21 februari 2023 | 10:35

Het oudste schip van Almere, de AM1, ligt op het ogenblik niet in Almere Haven maar staat 100 kilometer verderop in het Friese Workum op de wal. Een groep van twintig vrijwilligers werkt al maanden aan een opknapbeurt van de botter.

Volgens vrijwilliger Hans van Schoot was een deel van het hout rot en aan vervanging toe. "Met een houten schip ontkom je niet aan onderhoud. Elk jaar moet het schip in de verf maar nu was groter onderhoud echt nodig. Dat betekent een paar maanden op de kant werken." Sinds september zijn de werkers al de slechte stukken hout aan het vervangen. Dat gebeurt vrijwel zonder machines en op de ouderwetse manier.

Deel van de Almeerse geschiedenis
Volgens Van Schoot is de AM1 niet zomaar een schip. Het maakt onderdeel uit van de Almeerse geschiedenis. "Vroeger heeft ze gevist waar wij nu wonen", legt hij uit. "Dat was toen nog de Zuiderzee." Het schip is met 132 jaar één van de oudste botters van Nederland. Na thuishavens Bunschoten en Huizen ligt de AM1 sinds 2002 in de Havenkom van Almere Haven. "Ze is dus eigenlijk weer thuisgekomen", stelt Van Schoot.

Het is de bedoeling om de AM1 in de tweede helft van maart weer terug te varen naar Almere. Die tocht duurt minimaal een dag. Voordat het zover is, moet er nog wel even doorgewerkt worden. Op 1 april staat namelijk een zeilwedstrijd bij Volendam op de planning.

Dit verhaal is gemaakt door verslaggever Roosanne Middelhuis. Zij focust zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen over Almere. Voor tips: roosanne.middelhuis@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel