Verharde dijken geschikt voor zonnepanelen

ZEEWOLDE • Wo 22 februari 2023 | 15:24 • Woensdag 22 februari 2023 | 15:24

Verharde dijken zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Dat blijkt uit een proef van TNO op de Knardijk bij Zeewolde.

In 2020 zijn twee installaties met zonnepanelen op de Knardijk geplaatst. De ene stond op een grasdijk, de andere op een verharde dijk. Op de grasdijk zijn de zonnepanelen 'in de lucht' gemonteerd aan een stellage. Volgens Corry de Keizer van TNO verliep het onderzoek daar niet zonder problemen. Tijdens een storm in 2022 raakte de constructie zwaar beschadigd. De panelen hingen er aan kabels tussen betonblokken. "Het bleek dat het geen stabiele constructie was", aldus De Keizer.

Bij een soortgelijke proef op een grasdijk in Zeeland stierf het gras af onder de panelen door gebrek aan zonlicht. Daardoor verzwakte de dijkconstructie. Essentieel voor de veiligheid van de dijk is dat het gras intact blijft en stevige wortels houdt. TNO geeft aan dat de constructie wel kan functioneren wanneer minder panelen op de dijk worden geplaatst en er meer zonlicht op het gras komt.

Langs de A6
Volgens TNO zijn meerdere locaties in de provincie geschikt voor zonnepanelen op de dijk. Naast de Knardijk bij Zeewolde gaat het om de dijk langs de A6 tussen de Maxima-centrale en de Ketelbrug. Ook de dijk tussen die brug en Urk zou volgens TNO geschikt zijn door de verharde ondergrond. Ook zou er draagvlak zijn voor zonnepanelen in deze gebieden.


Kunstwerk
In Zeeland werd ook getest met kunst op panelen. De beeltenis van Michiel de Ruyter was zichtbaar op de dijk in Ritthem. De Keizer zegt dat we vaker kleurrijke panelen kunnen verwachten. "Bij zonne-energie wordt steeds vaker gekeken hoe het ingepast kan worden in gebouwen, op dijken of langs infrastructuur zonder dat het landschap te veel beïnvloedt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel