OM wil ruim twee ton van overvallers moeder Frank G.

ALMERE • Vr 24 februari 2023 | 16:19 • Vrijdag 24 februari 2023 | 16:19

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de twee mannen die zijn veroordeeld voor een woningoverval op de bejaarde moeder van drugscrimineel Frank G. in Almere ruim 200.000 euro terugbetalen. Ook de vermoorde Esther Paul zou hebben gedeeld in de buit.

De Amsterdammers Alan B. (37) en Giliamo M. (45) zijn in mei 2021 in hoger beroep veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 en 4,5 jaar. Ze hebben die inmiddels uitgezeten. Deels in voorarrest. Het OM wil nog wel het geld terugzien dat zou zijn buitgemaakt. De rechtbank in Lelystad kwam in september 2021 uit op 117.500 euro per persoon. De ontnemingszaak is nu in hoger beroep bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Pakketbezorgers
Frank G. zou een grote hoeveelheid contant geld bij zijn moeder hebben ondergebracht, vermoedt het OM. Esther Paul, de ex-vriendin van G. was daarvan op de hoogte en tipte de twee veroordeelde mannen - voormalige leden van de Almeerse tak van motorclub No Surrender - over het geld, aldus justitie. Ook Pauls vriendin Irma K. was betrokken bij de overval op 8 december 2016. Verkleed als DHL-pakketbezorgers gingen de mannen naar de woning van de moeder van G. Ze drongen het huis binnen en bonden haar vast. Het slachtoffer lag na de overval een tijd in het ziekenhuis.

Rekensom OM
Volgens de advocaat-generaal van het OM klopt de rekensom van de rechtbank. Het OM baseert zich op een EncroChat-gesprek tussen Esther Paul en haar vriendin Irma K. waarin volgens de aanklager wordt gesproken over drie ton. In het gesprek zou ook duidelijk worden dat Paul 40.000 euro kreeg en K. 15.000 euro. Bij elkaar hebben de vrouwen dus 55.000 euro ontvangen waardoor 245.000 euro resteert voor de mannen, aldus het hof. Dit komt neer op 122.500 euro de man. Omdat de procedure lang heeft geduurd, trekt justitie er per persoon 5.000 euro vanaf.

Advocaten: geen buit
De advocaten van beide mannen stellen dat er geen geld uit de woning is verdwenen. Zij verwijzen naar een verklaring van Frank G., die ontkent geld bij zijn moeder te hebben gebracht. Ook het slachtoffer zelf heeft verklaard dat er geen geld was meegenomen. De mannen hebben altijd gezwegen over een mogelijke buit. De advocaat van een van de mannen wees het hof erop dat Paul ook tegen K. heeft gezegd dat zijn cliënt 'iets meer' zou hebben gekregen. "Dus hooguit iets meer dan 15.000 of 40.000 euro, en dus geen 122.500 euro", zo beredeneerde de raadsman.

Moordzaak Esther Paul
De twee mannen verschenen vrijdag niet in het hof. Een van de advocaten vertelde dat ze op de dodenlijst van G. staan. "We weten hoe het is afgelopen met Esther Paul." Paul (43) werd in april 2017 doodgemarteld gevonden in het Veluwemeer. De moord is nog niet opgelost. De moeder van G. heeft nooit aangifte gedaan van diefstal, volgens het OM om haar zoon te beschermen. Haar werkster vond de vrouw na de overval en bracht de zaak aan het rollen.

Het hof doet op 10 maart uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel