Bijna geen gastgezinnen meer voor Oekraïners door crisis

EMMELOORD • Vr 24 februari 2023 | 16:57 • Vrijdag 24 februari 2023 | 16:57

Door de economische crisis zijn er nauwelijks meer gastgezinnen in Emmeloord voor de opvang van Oekraïners. Dat zegt pianodocente Irina Chaykovsky die van origine Oekraïens is en al 15 jaar in Nederland woont.

Precies 1 jaar is Chaykovsky nu spil in het web voor het regelen van gastgezinnen in Noordoostpolder, waarmee ze direct na de inval van de Russen begon. Daarvoor gebruikt ze haar enorme netwerk, dat ze als pianodocente inmiddels heeft opgebouwd. "De bedoeling was voor een paar weken, voor een paar maanden. Niemand had verwacht dat de oorlog zo lang zou duren."

Het aantal gastgezinnen is de afgelopen maanden sterk afgenomen. "Ons leven is veel duurder geworden", verklaart Chaykovsky de daling. "Vaste lasten als gas, water en elektriciteit, die prijzen zijn omhoog gegaan. Ook de producten in de supermarkten zijn duurder. De gezinnen vinden het gewoon moeilijk. In Emmeloord heb je nu bijna geen gastgezinnen meer die vluchtelingen in huis hebben."

Er is vaak nog wel plek in dorpen als Marknesse, Creil en Luttelgeest, vaak op boerderijen waar wat meer ruimte is. En Chaykovsky blijft hoop houden, ook nu de oorlog al precies één jaar duurt. "Ik weet zeker dat Oekraïne gaat winnen. Wij zijn sterk. En wij verwachten dat we steun blijven krijgen van Europa en Amerika."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel