Geld voor actieplan akkervogels

FLEVOLAND • Ma 27 februari 2023 | 12:03 • Maandag 27 februari 2023 | 12:03

De provincie trekt 15.000 euro uit voor een actieplan om akker- en weidevogels te behouden. Verschillende organisaties gaan samenwerken aan het plan met als doel om de akkervogels te beschermen.

In het huidige landbouwsysteem is voor akkervogels onvoldoende voedsel en bescherming te vinden om voor voldoende nakomelingen te zorgen. Het Flevolands Agrarisch Collectief, LTO, Kenniscentrum akkervogels en Landschapsbeheer Flevoland gaan nu kijken welke mogelijkheden er nog zijn om het tij te keren.

In de provincie Groningen is eerder een actieplan samengesteld, maar dat is niet één-op-één hier te gebruiken, vertelt Madeleine Postma van Kenniscentrum Akkervogels. "Het landschap in Flevoland is heel anders dan het landschap in Groningen, dus we moeten specifiek naar het landschap hier kijken". Daarbij willen ze naar het hele landschap kijken. "We willen niet alleen een maatregel neerleggen bij een boer, maar breder kijken naar bijvoorbeeld dijken, bermen en sloten".

Sinds 2016 is er al zo’n drie miljoen euro uitgetrokken om een aangenaam leefgebied voor de vogels te creëren. onder meer door boeren te betalen een vogelvriendelijkere akker aan te leggen. Maar dat heeft weinig resultaat gehad, zo blijkt uit onderzoek. "Het gaat niet goed, aan de hand van tellingen blijkt dat de soorten nog steeds achteruit gaan ondanks alle inspanningen", vertelt Postma. "De achteruitgang is al heel lang aan de gang. En we zijn nu een paar jaren bezig in Flevoland. Dat heeft tijd nodig".

Het doel is om in 2024 het actieplan klaar te hebben, waarna er maatregelen genomen kunnen worden om de akkervogels te helpen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel