OM: Almeerder die persoonlijke gegevens verkocht, stal ook cryptomunten

ALMERE • Di 7 maart 2023 | 16:19 • Dinsdag 7 maart 2023 | 16:19

Een man uit Almere die wereldwijd zou hebben gehandeld in de persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen mensen, heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) ook honderdduizenden euro's buitgemaakt met het stelen van cryptomunten. Dat bleek dinsdag tijdens een voorbereidende zitting in de strafzaak tegen de 25-jarige Erkan S. bij de rechtbank in Amsterdam.

S. werd eind november vorig jaar gearresteerd, nadat rechercheurs in Oostenrijk in 2020 hadden ontdekt dat op een cybercrimeforum werd gehandeld in de persoonsgegevens van mensen die in dat land hun kijk- en luistergeld hadden betaald. Ze kochten het bestand en kwamen de Nederlander zo op het spoor. De verdachte zou ook patiëntgegevens uit gestolen medische dossiers hebben verkocht. De gedupeerden kwamen uit Nederland, Oostenrijk, Groot-Brittannië, China, Colombia en Thailand.

Meer dan zeven ton
In totaal zou de man uit Almere hebben beschikt over 29 databases met namen. De opbrengst van de verkoop zou hij hebben omgezet in cryptomunten. Dinsdag werd bekend dat hij daarnaast via phishingmails en nepwebsites talloze inloggegevens voor zogenoemde wallets met virtueel geld zou hebben bemachtigd en zo argeloze rekeninghouders van hun cryptovaluta zou hebben bestolen. Het bedrag dat hij in totaal zou hebben witgewassen, beloopt volgens het OM meer dan 717.000 euro.

S. heeft een blanco strafblad. Bij de politie heeft hij geen verklaringen afgelegd. Dinsdag liet hij in de rechtszaal het woord aan zijn raadsman, die tevergeefs probeerde hem vrij te krijgen uit voorarrest. De rechtbank zag daarvoor "wel een zeker belang", maar vindt het gevaar te groot dat de man opnieuw in de fout gaat. "We zien niet in hoe we dat gevaar kunnen ondervangen met bepaalde voorwaarden."

Justitie heeft het onderzoek naar de man - ook verdachte in een andere cybercrimezaak waarin bedrijven zouden zijn afgeperst - inmiddels afgerond, zo liet de aanklaagster dinsdag optekenen. Volgens haar kan de strafzaak in mei tegen S. al inhoudelijk worden behandeld. Begin komende maand wordt daarover een knoop doorgehakt. S. blijft tot de volgende zitting achter slot en grendel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel