Vakbond CNV overweegt afblazen staking op verkiezingsdag

FLEVOLAND • Do 9 maart 2023 | 10:43 • Donderdag 9 maart 2023 | 10:43

Vakbond CNV denkt erover om de geplande staking in het openbaar vervoer op 15 maart niet door te laten gaan. De vakbond kondigde in februari samen met vakbond FNV 15 stakingsdagen aan, waarvan één op de dag van de verkiezingen voor het waterschap en de Provinciale Staten.

De Stichting Georganiseerd Overleg Lelystad maakte zich eerder al zorgen over de geplande staking. Veel blinden of slechtzienden in Flevoland maken gebruik van speciale voorzieningen tijdens het stemmen. Deze voorzieningen zijn op maar een paar stembureaus aanwezig, waardoor mensen met het openbaar vervoer naar die stemlocatie moeten reizen. "Voor heel veel mensen in Lelystad en omgeving is het dan toch een probleem als het OV gaat staken", zei Margriet Doorenspleet, bestuurder toegankelijkheid bij Stichting Georganiseerd Overleg Lelystad.

'Niet doof voor vele geluiden'
Volgens CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi is de actiebereidheid van de chauffeurs in het stads- en streekvervoer nog steeds erg hoog. "Maar we zijn ook niet doof voor de vele geluiden, ook onder onze leden buiten het openbaar vervoer, om verkiezingsdag te ontzien." Tegelijkertijd dringt de vakbond er bij de werkgevers op aan om te laten zien dat ze écht een oplossing willen.

De bond doet ook een oproep aan de politiek om verantwoordelijkheid te nemen en de werkgevers te bewegen tot concrete stappen. Chikhi: "Dit conflict draait niet hoofdzakelijk om loon. Daar moeten we uit kunnen komen, als de werkgevers nog een stap gaan zetten. Maar wat we vooral willen, en waar de werkgevers tot nu toe voor wegduiken, zijn harde afspraken over het aanpakken van de torenhoge werkdruk."

Volgens Chikhi is die werkdruk al jaren een probleem, waardoor veel chauffeurs het plezier in hun werk kwijtraken en steeds vaker ziek uitvallen. "Dat moet ook de politiek zich realiseren, die uiteindelijk verantwoordelijk is voor deze gevolgen van de marktwerking in het openbaar vervoer." CNV praat nog met de achterban en met de FNV over de staking op de verkiezingsdag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel