Celstraf voor het meenemen van dochter onder toezicht en het gooien van bakstenen

LELYSTAD • Vr 10 maart 2023 | 17:23 • Vrijdag 10 maart 2023 | 17:23

Een 35-jarige man uit Lelystad die zijn dochter meenam terwijl ze onder toezicht van jeugdzorg stond, is door de rechtbank tot ruim tien maanden cel veroordeeld. Ook gooide hij bakstenen naar hulpverleners toen hij een andere dochter wilde weghouden bij jeugdzorg.

In juni vorig jaar ging er een AMBER Alert uit voor de vermissing van een toen 13-jarig meisje. Ze was uithuisgeplaatst. Toen ze naar school fietste werd ze door haar vader benaderd die haar vroeg om met hem mee te fietsen. Hij vroeg haar ook haar telefoon weg te gooien en van kleding te wisselen zodat ze niet direct werd herkend. Er werd alarm geslagen toen het meisje niet op school aankwam. 's Avonds zag een motoragent de twee fietsen en werd de vader opgepakt.

Toen de man zijn dochter eind juni meenam was hij geschorst van een voorlopige hechtenis in verband met een eerder incident rond een andere dochter. In maart kwamen jeugdzorg en de politie bij de man aan huis om de baby van de man en zijn vrouw op te halen. De rechtbank had besloten dat het meisje niet langer bij haar ouders kon wonen en uithuisgeplaatst moest worden. De Lelystedeling wilde zijn kind niet meegeven en hij gooide van boven bakstenen naar de hulpverleners die buiten bij het huis stonden. Hij riep ook een pan kokend vet te hebben en dreigde hiermee te gooien. Verder zei hij dat hij een pistool had.

Frustratie en machteloosheid
Uiteindelijk lukte het de hulpverleners toch om het kind mee te nemen. De man werd aangehouden. Hij verklaarde tegenover de rechter het gevoel te hebben gehad dat hij zijn dochter moest beschermen. De rechter zei begrip te hebben voor de frustratie en machteloosheid, maar de uithuisplaatsing was juist in het belang van het kind. Het was zijn plicht daar als vader aan mee te werken. Omdat er ook geen psychische overmacht was werd hij wel degelijk strafbaar geacht.

Dat gold ook voor het meenemen van zijn tienerdochter. De rechtbank rekent de man aan dat hij deze situatie volledig heeft laten escaleren. Overigens was het meisje op 11-jarige leeftijd ook al eens verdwenen en was haar vader hier toen ook bij betrokken.

Niet terug naar de cel
Volgens deskundigen is er sprake van een persoonlijkheidsstoornis bij de Lelystedeling. Hij heeft zijn emoties niet onder controle en kan impulsief reageren. Onderdeel van de straf is dat hij zich moet laten behandelen en hij krijgt een meldplicht. De man hoeft overigens niet terug de cel in. Hij heeft een gevangenisstraf van 328 dagen gekregen. 180 dagen hiervan zijn voorwaardelijk. De overgebleven dagen heeft de man al uitgezeten in voorlopige hechtenis.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel