Kabinetspartijen moeten zwevende kiezer vrezen en BBB wordt dé overstappartij

FLEVOLAND • Za 11 maart 2023 | 20:31 • Zaterdag 11 maart 2023 | 20:31

Inmiddels hebben 40.000 mensen het Flevolandse Kieskompas ingevuld en daaruit blijkt dat heel veel Flevolanders aangeven nog niet te weten waar ze op moeten stemmen. Vooral de partijen die nu landelijk in het kabinet zitten, moeten vrezen voor de zwevende kiezer. Forum voor Democratie ziet veel kiezers weglopen, terwijl stemmers uit alle hoeken van het politieke spectrum naar BBB overstappen.

Heeft iedereen al een keuze gemaakt?
Met name de grote landelijke partijen hebben verlies te vrezen door de zwevende stem. Van het aantal Flevolanders dat tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen D66 stemde, is 53 procent er nog niet uit. Slechts 16 procent van de D66-stemmers zegt nu zeker opnieuw D66 te stemmen. De voormalige stemmers verspreiden zich over meerdere partijen, maar maken met name de overstap naar GroenLinks.

Ook onder eerdere VVD-stemmers is er veel twijfel. 47 procent zegt nog te zweven. 19 procent van de Flevolanders die tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen op deze partij stemde, zegt nu opnieuw voor de VVD te gaan. De partij raakt de oude achterban met name kwijt aan BBB en JA21.

Ook bij het CDA en de PvdA zitten veel zwevende kiezers in de achterban. Beide partijen hebben 41 procent zwevers, blijkt uit de Kieskompasgegevens. Wel is er een groot verschil met het aandeel voormalige kiezers dat opnieuw voor deze partijen gaat stemmen. Bij het CDA is dit maar 17 procent. Bij de PvdA is dit nog altijd 37 procent. Niet verrassend is het hoge aantal CDA-stemmers dat de overstap maakt naar BBB, maar ook JA21 krijgt er stemmers uit de CDA-stal bij.

Waar trekt BBB de stemmen vandaan?
Van alle nieuwe partijen lijkt BBB de meeste kans te maken op meerdere zetels, zo bleek onlangs al uit een peiling van EenVandaag en Ipsos. Die peiling gaf BBB drie van de 41 beschikbare zetels. Ook uit de gegevens van het Kieskompas komt BBB als dé overstappartij naar voren.

Die stemmen komen bij veel verschillende partijen vandaan. De partijen die het meest moeten vrezen dat hun kiezers naar BBB vertrekken, zijn het CDA, de PVV, Forum voor Democratie en zelfs de SP. Tussen de 15 en 20 procent van de achterbannen van deze partij overweegt een overstap naar de BoerBurgerBeweging.

Waar trekken FVD-stemmers naartoe?
In navolging van de landelijke populariteit van Thierry Baudet kwam Forum voor Democratie vier jaar geleden ook in Flevoland als grootste partij uit de bus. FVD pakte acht zetels in de Provinciale Staten.

Een aanzienlijk deel van de FVD-stemmers blijft de partij trouw, ondanks de interne strubbelingen en de grote afsplitsing in Provinciale Staten. 27 procent zegt ook bij de komende Provinciale Staten op Forum te stemmen. 24 procent is er nog niet over uit. 18 procent van de FVD-stemmers is van plan om op BBB te stemmen woensdag. 13 procent trekt naar de PVV en 10 procent zoekt hun heil bij JA21.

Verantwoording:
De dataverzameling voor dit onderzoek vond plaats tussen 17 februari en 8 maart. 38.148 Flevolanders hebben het Kieskompas in die periode volledig ingevuld. Om de resultaten generaliseerbaar te maken voor stemgerechtigde inwoners van onze provincie, heeft Kieskompas een weging op de resultaten uitgevoerd.

Bijna twintigduizend gebruikers deelden hun antwoorden op de benodigde achtergrondgegevens voor deze weging. Deze is uitgevoerd op vier kenmerken: geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en stemkeuze tijdens de meest recente Tweede Kamerverkiezingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel