Peiling: VVD en PVV strijden om de winst bij PS-verkiezingen

FLEVOLAND • Do 2 maart 2023 | 6:58 • Donderdag 2 maart 2023 | 6:58

De VVD en PVV in Flevoland strijden om de macht bij de Provinciale Statenverkiezingen over twee weken. Althans, als je de peilingen mag geloven. EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos deden onderzoek onder 300 inwoners en deelden de uitkomsten met Omroep Flevoland.

Wat het meest in het oog springt is de tweestrijd die er volgens deze peiling gaat ontstaan tussen de coalitiepartij VVD en oppositiepartij PVV. De VVD stijgt van zes zetels in 2019 naar zeven zetels nu. De PVV was in 2019 goed voor vier zetels en zou naar zes stijgen.

Forum voor Democratie was in 2019 de grote winnaar en kwam vanuit het niets met acht zetels in Provinciale Staten. Net als in de rest van Nederland blijft daar bij deze verkiezingen weinig van over. FvD zou volgens deze peiling nu op twee zetels uitkomen. Met JA21, dat zich afsplitste van Forum, gaat het ook niet goed. De partij komt in de peiling op één zetel uit.

BBB krijgt voet aan de grond
Wat verder opvalt is het resultaat van de nieuwe BoerBurgerBeweging. In een agrarische provincie als Flevoland zijn de verwachtingen hoog, maar dat pakt iets anders uit. Met drie zetels krijgt BBB hier wel voet aan de grond, maar in andere landelijke gebieden doet de partij het een stuk beter.

GroenLinks stijgt volgens de peiling van vier naar vijf zetels. De partij zou daarmee een grote speler worden in de Flevolandse politiek. Er is ook groei bij de SP, D66 en PvdD die allemaal van twee naar drie zetels gaan. Een omgekeerde beweging is te zien bij de PvdA, het CDA en de ChristenUnie. Zij verliezen een zetel en dalen allemaal van 3 naar 2.

De SGP blijft stabiel op één zetel en de nieuwe partij Krachtig Flevoland staat voorlopig ook op één zetel. Volgens dit onderzoek zou 50PLUS verdwijnen uit de Staten en voor de nieuwkomers Sterk Lokaal Flevoland en Belang van Nederland zou evenmin plaats zijn.

Coalitie zou door kunnen gaan
Als deze peilingen uitkomen dan zou het in theorie mogelijk zijn om na de verkiezingen door te gaan met het huidige college van Gedeputeerde Staten. De coalitie van VVD, CDA, D66, PvdA, GL en de ChristenUnie behoudt dan namelijk 21 van de 41 beschikbare zetels in de Staten. Die meerderheid is belangrijk om een slagvaardig college van GS te vormen.

Een college van rechtse partijen met bijvoorbeeld PVV, Forum voor Democratie en JA21 lijkt bij deze uitslag geen kans te maken, ook niet wanneer die combinatie wordt aangevuld met de VVD. De partijen behalen bij deze peilingen namelijk geen meerderheid in Provinciale Staten.

Over het onderzoek
De zetelpeilingen zijn geen voorspellingen van de uitslag bij de komende Provinciale Statenverkiezingen. Ze geven vooral een indicatie van de politieke verhoudingen op het moment van peilen. De marge is gemiddeld 2 zetels per partij: voor de grotere partijen zijn de marges iets groter, voor kleinere partijen juist kleiner.

De resultaten zijn gewogen op leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 en geven daarmee een goed beeld van de verhoudingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel