Flevolandse ChristenUnie bijeen over samenwerking met PVV

FLEVOLAND • Di 27 juni 2023 | 20:58 • Dinsdag 27 juni 2023 | 20:58

De leden van de ChristenUnie in Flevoland spraken zich dinsdagavond kritisch uit over de samenwerking met de PVV. Dat gebeurde tijdens een al eerder geplande ledenvergadering in een kerkgebouw op een bedrijventerrein in Almere Stad. De partij is verdeeld over de samenwerking. Flevolandse CU-fractievoorzitter Harold Hofstra liet eerder al weten dat de ledenvergadering geen invloed heeft op de samenwerking met de PVV.

Een groep prominente Flevolandse leden van de partij diende een motie in tijdens deze algemene ledenvergadering. De motie werd drie uur later, na wat aanpassingen, aangenomen. "Een deel van de Flevolandse leden is teleurgesteld over de samenwerking", vertelt Hans van Dijk van CU Almere. In de originele motie stond dat 'de leden teleurgesteld zijn in de fractie van de ChristenUnie Flevoland.'

De ondertekenaars vinden het jammer dat de coalitievorming met de PVV is doorgezet, ondanks alle weerstand die er is. Vorige week stelde de beoogde gedeputeerden zich voor aan Provinciale Staten.

'Naar gevoel'
In de motie werd opgeroepen om de coalitiepartner goed in de gaten te houden. De ChristenUnie-leden willen zeker weten dat de PVV de gemaakte afspraken nakomt. Ook werd opgeroepen om in het derde kwartaal van 2024 een extra ledenvergadering te houden om de samenwerking met de PVV te evalueren. De motie was ondertekend door leden uit Almere, Dronten, Lelystad en Noordoostpolder. Handtekeningen van leden uit Zeewolde en Urk ontbraken.

Eerder lieten ook landelijke kopstukken van de ChristenUnie weten tegen de samenwerking met de PVV te zijn. Minister Carola Schouten voor armoedebeleid noemde de situatie 'ongemakkelijk'. Landbouwminister Piet Adema heeft zich verbaasd over de keuze voor de PVV. Leider van de ChristenUnie Mirjam Bikker liet weten een 'naar gevoel' te krijgen van de samenwerking.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel