Nieuwe Gedeputeerde Staten geïnstalleerd

FLEVOLAND • Vr 30 juni 2023 | 6:03 • Vrijdag 30 juni 2023 | 6:03

De zes gedeputeerden van het nieuwe Flevolandse college zijn donderdagavond in het provinciehuis beëdigd. Daarin werken vijf partijen samen: BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP.

Deelname van de PVV aan het college zorgde vooral bij de achterban van de ChristenUnie voor reuring. Maar nu de installatie zonder brokken is verlopen, wil gedeputeerde Harold Hofstra van de ChristenUnie zich richten op de toekomst. "We moeten gewoon vooruitkijken. Aan de slag met Flevoland. En dat is wat dit college wil gaan doen."

De landelijk partijleider van de ChristenUnie sprak van een "naar gevoel", Flevolandse leden van de partij waren teleurgesteld. Maar gedeputeerde Hofstra blijft optimistisch. "We hebben een heel mooi akkoord liggen waarin we hebben afgesproken dat iedereen mag zijn die hij wil zijn. Dat iedereen ook mag geloven wat hij wil geloven. Daar hebben we onze handtekening onder gezet. Dus ik denk dat we met elkaar een hele mooie periode tegemoet kunnen gaan."

Anders opstellen
Daar is de kersverse gedeputeerde Chris Jansen van de PVV het mee eens. En hij is wel wat weerstand gewend. "Het gebeurt wel vaker dat mensen het niet overal mee eens zijn. En ik ben gewoon blij dat we met ChristenUnie, VVD, BBB en SGP in een coalitie zitten." En gedeputeerde Jansen gaat op z'n woorden letten. "Wat ik gezegd heb als volksvertegenwoordiger is als volksvertegenwoordiger. Nu ben ik bestuurder en dan moet je je inderdaad anders opstellen. Ik ben er voor alle Flevolanders."

Veel Flevolanders stemden op de BBB, de grootste partij in Provinciale Staten. BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg: "Ik heb er zin in, ik wil me er echt volledig op storten. Ik wil vooral wat betreft Europa, Den Haag en Brussel mijn weg goed zien te vinden. Ik heb enorm veel zin om met de klus te beginnen."

Gedeputeerde Staten bestaat uit de Commissaris van de Koning Leen Verbeek en de gedeputeerden Jurie van den Berg (BBB), Jan de Reus (VVD), Chris Jansen (PVV), Harold Hofstra (ChristenUnie), Sjaak Simonse (SGP) en Jan Klopman (BBB). Klopman was eerder geïnstalleerd als Eerste Kamerlid voor de BBB, maar ziet nu alweer af van die positie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel