Alle seinen op groen voor nieuwe Flevolandse coalitie: volgende week beëdiging

FLEVOLAND • Do 22 juni 2023 | 6:27 • Donderdag 22 juni 2023 | 6:27

De vijf partijen die in Flevoland een nieuwe coalitie vormen kunnen volgende week echt aan de slag. Dan worden de nieuwe gedeputeerden namelijk geïnstalleerd. Het zestal stelde zich woensdagavond voor in het provinciehuis in Lelystad.

Statenleden kregen de gelegenheid om vragen te stellen. Ook de onderhandelaars die namens BBB, VVD, PVV, ChristenUnie en SGP aan de toekomstplannen hebben gewerkt, kregen de nodige vragen. Met name van de toekomstige oppositiepartijen.

"We begrijpen dat het stuk snel moest worden gemaakt, maar dat heeft geleid tot een visieloos document waarin keuzes achterwege worden gelaten", zei fractievoorzitter Kees Kok van JA21. "Een overheid moet beslissingen nemen en daadkracht tonen", aldus Sylvia Kers van de Partij voor de Dieren. Ook GroenLinks en de PvdA zeiden dat er weinig knopen worden doorgehakt.

'Boel Boeren, Beetje Burger'
Abassin Nessar van de PvdA zei dat er aanknopingspunten waren in het plan, maar dat die "worden tenietgedaan door conservatieve opvattingen op belangrijke thema's". Nessar zei dat het plan vooral is ingestoken op het platteland. "Ik zou het BBBB willen noemen, Boel Boeren, Beetje Burger." Ook de BBB-leden zagen daar de humor wel van in.

50PLUS en FVD waren een stuk positiever over het plan. Marc van Rooij van 50PLUS zei zich "kritisch optimistisch en constructief" op te willen stellen. FVD was te spreken over de plannen rond de landbouw en dat het college onderzoek wil doen naar thorium als energiebron in een kernreactor.

Van D66 kwam ook de nodige kritiek op de plannen, al gaf fractievoorzitter Tiko Smetsers aan erger te hebben gevreesd: "De eerste lezing leidde echt een beetje tot opluchting. Omdat we zagen van: we gaan met dit beleid door, we gaan met dat beleid door. De echte afbraakcoalitie, die we op basis van het begin van het proces misschien hadden gevreesd, zien we niet."

Zes voltijdbanen
Op initiatief van D66 werd nog een poging gedaan om de kosten die de provincie straks aan de zes gedeputeerden kwijt is in te perken. De zes krijgen een voltijdbaan, terwijl de huidige zes gedeputeerden samen voor maar 4,9 fte op de loonlijst staan.

Een stijging van 1,1 is de hoogste stijging in de geschiedenis van de provincie, zei D66-fractievoorzitter Smetsers. "Dit kost 200.000 euro per jaar dat ook aan beleid voor de burgers van Flevoland kon worden uitgegeven." Meerdere partijen dienden dan ook een motie in om het aantal fte niet hoger dan 5,0 te laten zijn. Hoewel bijna alle oppositiepartijen voor stemden, werd het voorstel met 15 stemmen voor en 25 tegen afgewezen.

PVV-gedeputeerde neemt uitspraken niet terug
De beoogd gedeputeerde namens de PVV, Chris Jansen, gaf tijdens de vergadering aan eerdere uitspraken over angst voor islamisering niet terug te nemen. Jansen zei dat hij die uitspraken toen deed als oppositielid en dat hij als gedeputeerde straks voor alle Flevolanders staat.

"Die uitspraken deed ik in een andere context, dus ik neem er geen afstand van", zei Jansen na een vraag van Corina Straatsma van GroenLinks. Hij neemt ook geen afstand van uitspraken van partijleider Geert Wilders over de islam of het partijstandpunt dat de islam geen religie, maar een ideologie is. "Dat zijn partijstandpunten, ik sta hier als gedeputeerde."

In zijn nieuwe rol zal Jansen de komende jaren dat soort uitspraken wel achterwege laten zo geeft hij aan. "Dat moet je als gedeputeerde niet doen, omdat je dan misschien mensen dan tegen de borst stuit. En dat is niet slim om te doen."

'Sta hier niet alleen voor Urk'
Jurie van den Berg, die namens BBB gedeputeerde wordt, stelde zich voor met een gepassioneerd verhaal over de Flevolandse geschiedenis. Hij ging daarbij met name in op de historie van Urk. Waarna hij de vraag kreeg of hij straks ook oog heeft voor steden als Almere en Lelystad. "Dat is zeker het geval,"zo verzekerde hij.

ChristenUnie-protesten gaan geen gevolgen hebben
Dat de Flevolandse fractie van de ChristenUnie haar handtekening onder het coalitieakkoord heeft gezet, lijdt nog steeds tot onvrede binnen die partij. Samenwerking met de PVV is iets waar meerdere leden fel op tegen zijn. Bij een ledenvergadering op 27 juni wordt uit protest waarschijnlijk een motie ingediend.

Dat zal geen gevolgen hebben voor de coalitiedeelname, zo verzekert fractievoorzitter Harold Hofstra. "De provinciewet is daar heel duidelijk in. Een fractie besluit zonder last of ruggespraak", zegt hij verwijzend naar de keuze van zijn tweekoppige fractie. "Dus de fractie gaat over deelname aan een coalitie."

Al benadrukt Hofstra dat het niet enkel en alleen een besluit van hemzelf en mede-statenlid Ria Visser is geweest. "We hebben dit natuurlijk ook met meerdere mensen eromheen wel besproken. Ons burgerraadslid bijvoorbeeld en een deel van het bestuur. Dat doen we niet helemaal alleen." Hofstra zegt binnen zijn partij ook voldoende steun te ervaren voor de coalitiedeelname.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel