Zeewolde en Urk krijgen tik op de vingers van ministerie: te weinig stembureaus

FLEVOLAND • Wo 27 september 2023 | 7:56 • Woensdag 27 september 2023 | 7:56

De gemeenten Zeewolde en Urk hebben een tik op de vingers gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken omdat ze veel minder stembureaus hadden bij de laatste Provinciale Statenverkiezingen dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een brief die minister Hugo de Jonge dinsdag aan de Tweede Kamer stuurde.

In totaal worden 43 gemeenten aangesproken. Het ministerie vraagt in de brief om extra aandacht voor het instellen van voldoende stembureaus bij de Tweede Kamerverkiezingen in november. Het ministerie constateert dat er in Zeewolde en Urk meer stemmen per stembureau werden uitgebracht dan het landelijk gemiddelde. In totaal stemden in Zeewolde gemiddeld 1.200 en op Urk 1.100 mensen per stembureau, terwijl dat er landelijk rond de 900 waren.

Volgens het ministerie kan het instellen van te weinig stembureaus er voor zorgen dat het aantal stemmen per stembureau te hoog wordt en dat kan weer leiden tot langere wachtrijen en hogere werklast van stembureauleden en tellers.

Verschil vorige verkiezingen
De drukte kan mogelijk verklaard worden omdat de opkomst in Zeewolde steeg bij de Provinciale Statenverkiezingen en er één stembureau minder was. Ook op Urk steeg de opkomst, maar daar kwam er juist één stembureau bij. Desondanks nam het aantal stemmers per bureau toe.

Een woordvoerder van de gemeente Zeewolde zegt dat er bij de verkiezingen voor Provinciale Staten een verkeerde inschatting is gemaakt. Er was een lagere opkomst verwacht. Daar is van geleerd, aldus de woordvoerder. Bij de landelijke verkiezingen in november worden daarom extra stembureaus toegevoegd. Zeewolde heeft straks dertien stembureaus, dat zijn er vier meer dan tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel