Advies: geen hoogspanningslijn door Nationaal Park Nieuw Land

FLEVOLAND • Ma 13 maart 2023 | 12:51 • Maandag 13 maart 2023 | 12:51

Er moet geen hoogspanningslijn aangelegd worden door Nationaal Park Nieuw Land. Dat zegt een commissie die het park onderzocht heeft. TenneT heeft vijf opties voor nieuwe hoogspanningslijnen door Flevoland en één route loopt dwars door de Oostvaardersplassen heen. Volgens de commissie moeten de provincie en natuurbeheerders zich verzetten tegen dit plan.

TenneT maakte vrijdag de mogelijke routes van de hoogspanningskabels bekend. Volgens de zogenoemde Visitatiecommissie zouden de vogels in het gebied last krijgen van de hoogspanningslijnen. Bovendien zouden de masten het weidse, open uitzicht bederven dat het natuurgebied juist bijzonder en anders dan andere nationale parken maakt. Eind volgend jaar word bekend welke route er definitief wordt gekozen.

Nieuw Land bestaat sinds 2018 en omvat ongeveer 30.000 hectare wetlands, dat bestaat uit moeras, water en zeeklei. Het nieuwe park heeft zich volgens de commissie in vijf jaar tijd heel sterk ontwikkeld. Nationaal Park Nieuw Land kan "natuur van wereldklasse" worden, aldus de commissie.

Stikstof door naastgelegen bedrijventerrein en veeboeren
Hoewel het nationale park aan de rand van de provincie ligt en grenst aan het Marker- en IJsselmeer is er toch sprake van enige stikstofneerslag, zegt de visitatiecommissie. Dat komt van een bedrijventerrein in Almere en van veeboeren dicht in de buurt van het park. Door de stikstof groeien er veel bramen in delen van het park. De parkbeheerders moeten voorkomen dat die verruiging zich uitbreidt, want de open vlaktes moeten behouden blijven.

De visitatiecommissie adviseert verder om een dijkenroute aan te leggen door het nationale park, zodat bezoekers de voor Nederland bijzondere vlaktes goed kunnen overzien hoewel ze daar niet mogen lopen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel