Vijf mogelijke routes voor nieuwe hoogspanningslijn

FLEVOLAND • Vr 10 maart 2023 | 14:49 • Vrijdag 10 maart 2023 | 14:49

Tussen Diemen en Ens zijn vijf voorlopige routes uitgetekend voor een nieuwe hoogspanningsverbinding. De details moeten nog worden uitgewerkt. De extra masten zijn nodig vanwege het toenemende stroomgebruik. De bouw van de hoogspanningsverbinding staat gepland voor 2027.

De vijf routes lopen in Flevoland langs de Oostvaardersplassen, de A6, de Vogelweg, de Hoge Vaart en de oostelijke randen van Zeewolde en Dronten. In Noordoostpolder moeten de elektriciteitsmasten langs de Zuidermeerdijk komen te staan. De routes zijn vastgesteld met de provincie en de gemeenten, zegt Jessica Winkelhorst van TenneT: "Het zijn vijf viltstiftstrepen die nog niet zo gedetailleerd zijn maar wel de richting aangeven waar we aan denken. Deze globale routes worden verder onderzocht."

De nieuwe elektriciteitsmasten worden onderdeel van een zogenoemde 'stroomlijn'. Daarmee wordt groene energie vanuit Scandinavië en Eemhaven naar het noorden en zuiden van het land getransporteerd. TenneT onderzoekt de vijf routes, waarna er een voorkeursvariant uit rolt. Daarbij moet erop worden gelet dat de masten niet in maar langs kernen komen te staan. Winkelhorst benadrukt dat bij de uitwerking van alles nog kan veranderen, zelfs de voorlopige routes.

Definitieve route is volgend jaar duidelijk
De komende weken worden er informatiebijeenkomsten gehouden over de extra hoogspanningsverbinding. TenneT houdt inloopmomenten in Ens (28 maart), Almere (30 maart), Dronten (4 april) en Lelystad (11 april). Bezoekers krijgen daar een toelichting op de voorlopige routes. Ook wordt de mogelijkheid geboden om een zienswijze in te dienen.

Eind volgend jaar moet het definitieve tracé bekend zijn. Dan moet ook duidelijk worden of er extra hoogspanningsstations nodig zijn in Almere, Lelystad en Zeewolde. De nieuwe masten buigen in elk geval af naar het huidige hoogspanningsstation bij de Maximacentrale in Lelystad. De bouw van de nieuwe elektriciteitsverbinding moet in 2030 klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel