Netbeheerder: 'Nieuwe hoogspanningsmasten in Flevoland nodig'

FLEVOLAND • Di 9 augustus 2022 | 6:03 • Dinsdag 9 augustus 2022 | 6:03

Netbeheerder Tennet wil extra hoogspanningsmasten in Flevoland plaatsen. Volgens de netbeheerder wordt de druk op het elektriciteitsnet zo groot dat aanpassing van het huidige hoogspanningsnet niet genoeg is. Door de bouw van nieuwe wind- en zonneparken moet er steeds meer opgewekte energie worden getransporteerd.

De bouw van de nieuwe, extra hoogspanningsmasten moet in 2027 beginnen. Ze komen tussen Ens en Diemen te staan, maar de precieze locaties zijn nog niet bekend. Tennet weet dat pas in 2024, al is wel duidelijk dat het nieuwe tracé via Lelystad moet. Ook komen de hoogspanningsmasten niet in maar langs woonkernen in Flevoland te staan. Dat betekent dat er in Almere Parkwijk geen nieuwe masten verrijzen.

De netbeheerder houdt in september en oktober informatiebijeenkomsten in Almere, Lelystad en Swifterbant. Tennet wil dat inwoners op die manier kunnen meepraten. "Op de bijeenkomsten leggen we uit wat er gaat gebeuren en wat er wordt onderzocht", zegt woordvoerder Jessica Winkelhorst van Tennet. De plannen voor de nieuwe hoogspanningsmasten komen begin september ter inzage te liggen.

De nieuwe masten moeten onderdeel gaan uitmaken van de zogenoemde stroomlijn tussen Ens en Diemen. Daarmee wordt groene energie vanuit Scandinavië en de Eemshaven in Groningen van het noorden naar het zuiden van Nederland getransporteerd.

Mogelijk nieuw transformatorstation bij Almere
Bij Almere moet in de toekomst mogelijk een transformatorstation voor het hoogspanningsnet worden geplaatst. "Dit heeft nog niet de hoogste prioriteit", zegt Winkelhorst. Volgens haar hangt de noodzaak van het transformatorstation onder meer af van de ontwikkeling van Almere Pampus.

Werk aan het huidige net
Het huidige hoogspanningsnet tussen Ens en Diemen wordt momenteel verzwaard. Onder meer door het vervangen van de kabels in de hoogspanningsmasten door nieuwe die meer elektriciteit kunnen transporteren. Die werkzaamheden zijn naar verwachting eind dit jaar afgerond. De bouw van de nieuwe hoogspanningsmasten moet in 2027 beginnen, zodat ze er rond 2031 staan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel