Zeewolde is fel tegen variant nieuwe hoogspanningslijn

ZEEWOLDE • Zo 23 april 2023 | 10:01 • Zondag 23 april 2023 | 10:01

'Ongewenst en onbespreekbaar.' Dat zegt de politiek in Zeewolde over de plannen voor een nieuwe hoogspanningslijn. Het gaat om de zogeheten Oranje-route, een van de vijf routes die netbeheerder Tennet voorstelt om daar een nieuwe verbinding aan te leggen tussen Diemen en Ens.

De Oranje-route gaat door de bebouwde kom van Zeewolde en ook vlak langs een Natura 2000-gebied. Daarnaast doet het grote inbreuk op de ruimtelijke- en levenskwaliteit van het dorp. Dat staat in een motie die door alle partijen in de raad van Zeewolde wordt gesteund. Het college van burgemeester en wethouders moet de bezwaren doorgeven aan het Rijk.

Een nieuw hoogspanningsnet is nodig omdat de druk op het huidige net te groot wordt. Er moet door de komst van nieuwe wind- en zonneparken steeds meer elektriciteit getransporteerd worden.

Voordat er een keuze wordt gemaakt over de route van het hoogspanningsnet is er nog een lange weg te gaan. Het project bevindt zich nu in een stadium waarin de mogelijke routes ter inzage liggen en iedereen daar zijn mening over kan geven.

Zeewolde is niet de enige gemeente in Flevoland die bezwaar maakt tegen een variant bij het natuurgebied. Eerder werd er al vol verbazing gereageerd dat er meerdere routes over het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer gaan. Een hoogspanningsleiding door Nationaal Park Nieuw Land is ook niet welkom.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel