Commissie: 'Doe onderzoek naar alternatieven voor nieuwe hoogspanningsmasten'

FLEVOLAND • Vr 2 juni 2023 | 6:40 • Vrijdag 2 juni 2023 | 6:40

Onderzoek de alternatieven voor nieuwe hoogspanningsmasten tussen Diemen en Ens. Dat adviseert de Commissie voor de milieueffectrapportage aan minister Jetten van Klimaat en Energie. Het advies is om te onderzoeken of er andere type masten kunnen worden gebruikt. Ook moet duidelijk worden of kabels deels onder de grond kunnen worden aangelegd, zoals bij de Oostvaardersplassen.

De commissie zegt dat bij de aanleg van de hoogspanningsverbinding de gevolgen voor de omgeving zoveel mogelijk moeten worden beperkt. Zo moet rekening worden gehouden met de kenmerkende openheid rondom Schokland en de archeologische bodemschatten bij het voormalige eiland. Ook moet worden onderzocht of kabels in een tunnel van zo'n tien kilometer bij de Oostvaardersplassen kunnen worden gelegd. Zo wordt de natuur ontzien.

Het advies van de Commissie mer om te kijken naar alternatieve masten is opvallend, TenneT heeft onlangs namelijk aangegeven weer te kiezen voor 'ouderwetse' vakwerkmasten bij toekomstige projecten.

Commotie over nieuwe hoogspanningsmasten
Over drie jaar wil TenneT een nieuwe hoogspanningsverbinding aanleggen tussen Diemen en Ens. De verbinding is nodig vanwege het toenemende stroomgebruik. Vijf voorlopige routes werden in maart duidelijk. Daarover ontstond flinke commotie. Zo is de gemeenteraad van Zeewolde tegen een route langs het dorp. Ook oordeelde een visitatiecommissie om geen hoogspanningslijn door Nationaal Park Nieuw Land aan te leggen.

De gevolgen voor de omgeving moeten in een zogenoemde 'milieueffectrapportage' worden beschreven door de initiatiefnemer, netbeheerder TenneT en het ministerie. Daarna kan Jetten een besluit nemen. De commissie waarschuwt wel dat de blauwe optie, langs de Oostvaardersplassen, mogelijk afvalt omdat die te veel nadelige gevolgen heeft voor de natuur. De definitieve route moet eind volgend jaar worden bepaald, de aanleg moet in 2030 klaar zijn.

De voorlopige routes

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel