Rechter buigt zich opnieuw over stinkende hondenkoekjes

LELYSTAD • Do 16 maart 2023 | 23:41 • Donderdag 16 maart 2023 | 23:41

Een echtpaar op bedrijventerrein Noordersluis in Lelystad ervaart al jarenlang overlast van een naastgelegen hondenkoekjesfabrikant. "Het is een kadavergeur" herhaalde het stel donderdagochtend voor de rechtbank in Utrecht. Daar stonden ze tegenover de eigenaren van de fabriek, maar ook tegenover de gemeente Lelystad.

De omwonenden klagen sinds 2017 over stankoverlast van de fabrikant. Ze willen dat de gemeente de hondenkoekjesfabriek dwingt om maatregelen te treffen. Geëmotioneerd gaven ze in de rechtszaal aan dat ze geestelijke en lichamelijke klachten hebben door de geuroverlast. "Inmiddels is ons leven al vijf jaar verpest. Wij worden geconfronteerd met een onsmakelijke penetrante geur."

De hondensnacksfabrikant trok in 2017 in het pand aan de Zeilweg in Lelystad. De eigenaren zeggen zich aan de regels te houden en dat alles binnen de norm valt. "Wij worden twee keer per jaar gecontroleerd en voldoen aan alle eisen. Wij hoeven niets te verbeteren." Ze zijn verbaasd dat de gemeente Lelystad het bedrijf een dwangsom heeft opgelegd en vragen de rechter of dat wel mag. De rechter wees op een eerdere beroepsprocedure. Volgens een uitspraak van de rechtbank in april 2021 is het bedrijf in overtreding. Tegen die uitspraak is de fabrikant destijds niet in beroep gegaan.

"Wij zijn slachtoffer", zegt de eigenaar van de hondenkoekjesfabriek, die tijdens de rechtszaak ook kampt met oplopende emoties. Soms zijn die zelfs zo heftig dat de rechter dreigt om iemand uit de zaal te zetten als hij niet kalmeert. Daar moet de man later nogmaals op gewezen worden.

De gemeente Lelystad verwacht dat de geuroverlast tegengegaan kan worden met een aantal maatregelen, maar zegt dat de fabrikant oplossingen tegenwerkt. De gemeente heeft aangeboden een onderzoek te betalen, maar het bedrijf slaat dat aanbod af. De fabrikant noemt de gemeente wispelturig en wil geen maatregelen treffen. De eigenaren benadrukken nogmaals dat zij vinden dat er geen overtredingen zijn.

Geen winnaars
Al jarenlang staan de omwonenden, de gemeente en de fabrikant tegenover elkaar en allemaal hopen ze dat dit eindigt met een uitspraak van de rechter. De fabrikant wil dat de dwangsom van de gemeente Lelystad van tafel gaat. De omwonenden willen juist dat handhavend wordt opgetreden tegen de fabriek en zien het liefst dat het bedrijf sluit. De rechtbank doet binnen vier weken uitspraak, maar acht het aannemelijk dat een uitspraak niet het einde betekent van de jarenlange strijd, maar dat de partijen elkaar opnieuw zullen treffen bij de Raad van State in Den Haag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel