Opening vliegveld verder onder druk door monsterzege BBB

LELYSTAD • Vr 17 maart 2023 | 16:36 • Vrijdag 17 maart 2023 | 16:36

De grote verkiezingswinst van de Boer Burger Beweging (BBB) van afgelopen woensdag kan ervoor zorgen dat de opening van Lelystad Airport niet doorgaat. BBB is tegen de opening van het vliegveld en de partij zal binnenkort een grote stem krijgen in zowel de provincie als de Eerste Kamer. De inschatting is dat BBB vanuit de provincie de druk op Den Haag zal opvoeren en zich in de Eerste Kamer zal uitspreken tegen opening van Lelystad Airport.

BBB Flevoland schrijft in haar verkiezingsprogramma dat het vliegveld niet open moet voor vakantievluchten. "Er kunnen op het terrein beter huizen gebouwd worden of de grond moet teruggegeven worden aan de landbouw. Omdat de regering zichzelf allerlei stikstofopgaven en klimaatdoelstellingen heeft opgelegd, moet er toch minder worden gevlogen en is Lelystad overbodig als vliegveld", zegt BBB.

Na de monsterzege van BBB komt de vraag naar boven wat voor gevolgen dat zou kunnen hebben voor grote vraagstukken in de provincie. De opening van Lelystad Airport is één van die kwesties. Want al is de opening van het vliegveld voor vakantievluchten al vaak uitgesteld, het is nog steeds wel de bedoeling dat het open gaat. De provincie en de gemeente Lelystad zijn altijd grote voorstander geweest van het vliegveld. Maar zij zijn uiteindelijk niet degenen die het beslissen. Dat besluit ligt bij het kabinet en de Tweede Kamer.

Net als in andere provincies werd BBB de grootste partij in Flevoland en dat betekent dat de partij in het college van Gedeputeerde Staten kan komen. Vanuit de provincie kan druk worden uitgeoefend op het kabinet en op Tweede Kamerleden. Zij moeten het zogenoemde Luchtvaartbesluit goedkeuren, waardoor Lelystad Airport na jaren uitstel open kan.

Verschuiving Eerste Kamer
Dit Luchtvaartbesluit is geen wet en zal daarna dus niet meer ter goedkeuring door de Eerste Kamer gaan. Maar toch komt het wél op de agenda van de Eerste Kamer te staan. Het komt niet zo heel vaak voor, maar de senatoren mogen zich hier in een motie over uitspreken. En in die Eerste Kamer zal qua zetels een grote verschuiving plaatsvinden, want BBB zal daar 16 of 17 plekken gaan innemen. Samen met de combinatie GroenLinks-PvdA met 15 zetels en een aantal kleine partijen, zorgt dit voor een meerderheid van tegenstanders van opening van het Flevolandse vliegveld.

Met die motie kunnen de senatoren zich dus uitspreken tegen het openen van Lelystad Airport. De minister kan zo'n motie van de Eerste Kamer naast zich neerleggen, maar het wordt wel heel erg lastig om zo'n duidelijk signaal te negeren.

Stikstofwetten
Ook kan de opening in de Eerste Kamer nog op een andere manier op weerstand stuiten. Want er zullen de komende tijd verschillende stikstofwetten aan de senatoren worden voorgelegd. Deze kunnen wél direct door de Eerste Kamer worden tegengehouden. En al zal Lelystad Airport niet direct in die wetten vermeld staan, het kan wel zijn dat het vliegveld, als uitvloeisel daarvan, niet open zal kunnen voor vakantievluchten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel