Ondernemingen moeten energie beter gaan spreiden via coöperatie

EMMELOORD • Ma 20 maart 2023 | 14:08 • Maandag 20 maart 2023 | 14:08

De beschikbare stroom op bedrijventerrein Nagelerweg in Emmeloord moet beter worden verdeeld. Dat wil ondernemersclub BV Noordoostpolder. Daarom worden bedrijven benaderd voor een voorgenomen coöperatie waarin ze hun stroom onder elkaar kunnen gaan verdelen. Het moet een proef worden in samenwerking met Firan. Deze dochteronderneming van Alliander ontwikkelt, realiseert en exploiteert infra voor vormen van nieuwe energie als warmtenetten.

Volgens voorzitter Kees van der Sar van BV Noordoostpolder mag het delen van stroom wettelijk gezien nog niet. Een proef zoals op Nagelerweg is wél toegestaan, zegt hij. Het moet lucht bieden vanwege de stop op het elektriciteitsnet. Deze zogenoemde 'netcongestie' duurt in Noordelijk Flevoland op z'n vroegst nog twee jaar.

Achter de meter moet een kastje worden geplaatst. Dat moet een signaal geven naar het net als een ondernemer stroom over heeft of juist tekort komt. Ook worden kosten en opbrengsten doorberekend. "Om de pieken uit het systeem te halen zijn we aan het inventariseren wat het stroomverbruik van bedrijven is. Nu heb je contracten van 400 ampère terwijl je door de congestie maar 200 mag gebruiken", aldus Van der Sar.

Elektriciteitsprobleem bij vuilniswagenfabrikant was de aanleiding
Inmiddels hebben zich al vijftien bedrijven aangemeld voor de voorgenomen coöperatie, waaronder Kampstaal, Suplacon en Van Staveren. Het idee ontstond door de elektriciteitsproblemen van vuilniswagenfabrikant GeesinkNorba. Dit bedrijf kan momenteel niet volledig werken op de nieuwe locatie op Nagelerweg. Vervolgens werd duidelijk dat meer bedrijven in Noordoostpolder met de netcongestie te maken, aldus BV Noordoostpolder. Ook willen veel ondernemingen nog zonnepanelen en laadpalen aanleggen waardoor er op sommige plekken meer stroom nodig is.

Het project moet medio december van start gaan. Volgens Van der Sar staan Alliander, de gemeente Noordoostpolder en de provincie Flevoland achter het idee. Ook wordt meegenomen of ondernemers hun productieprocessen nog anders kunnen inrichten. Mogelijk worden op Nagelerweg ook batterijen geplaatst voor de opslag van energie. BV Noordoostpolder denkt ook aan de plaatsing van een windmolen voor extra stroom.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel