Door tekort aan elektriciteit zetten bedrijven machines uit

EMMELOORD • Di 21 maart 2023 | 19:02 • Dinsdag 21 maart 2023 | 19:02

Het gebrek aan ruimte op het stroomnet dwingt ondernemers om machines soms stil te zetten. Dat zegt Auke Sjoerd Tolsma van het bedrijf Polderstaal in Emmeloord. Het bedrijf op bedrijventerrein Nagelerweg doet daarom mee aan een proef van ondernemersclub BV Noordoostpolder om elektriciteit samen met andere bedrijven onderling te verdelen. "Het gebrek betekent dat wij machines moeten uitzetten en dat we investeringen in duurzaamheid niet kunnen doen", zegt Tolsma.

Het bedrijf bewerkt metaal. Tolsma investeerde onlangs in een nieuw ventilatiesysteem om zo een beter werkklimaat in de bedrijfshallen te realiseren. Het systeem houdt warmte binnen en voert de gassen die vrijkomen bij de metaalbewerking af. "Die ventilatie scheelt me 7000 kuub gas per jaar. Maar dat betekent dat ik één van onze snijmachines moet uitzetten om voldoende energie te hebben voor die ventilatie."

Op vingers getikt door netbeheerder
De krapte op het elektriciteitsnet betekent niet dat machines weigeren als die worden aangezet. Maar zet je te veel apparaten aan, dan word je als ondernemer op de vingers getikt door de netbeheerder. "Dan krijgen we een week later een brief dat we te veel vermogen afnemen. En dat we dan problemen krijgen." Het gebruik van meer stroom dan wat contractueel is afgesproken kan leiden tot boetes, zegt Tolsma. "En we zijn juridisch aansprakelijk voor schade aan het net. En dan kan het hard gaan natuurlijk."

Ondernemersvereniging BV Noordoostpolder heeft een plan om via een nog op te richten coöperatie stroom te verdelen onder bedrijven op het bedrijventerrein. Opzet is het vermijden van piekbelasting, zegt Kees van der Sar van BV Noordoostpolder. "We moeten alle bedrijven inventariseren. Hoeveel stroom gebruik je, op wat voor tijdstip doe je dat, wanneer ga je beginnen, heb je auto's om te laden? Al die vragen stellen we. Dat brengen we in een database, die uitkomsten leggen we over elkaar heen en dan zie je dat er op bepaalde momenten van de dag piekmomenten zijn. Die moet je proberen te voorkomen."

Auke Sjoerd Tolsma hoopt dat de proef met het verdelen van stroom een succes wordt. "Ik hoor de netbeheerder zeggen; de eerste 20 jaar kunnen we helemaal niet doen wat Nederland wil aan verduurzaming. Daar is geen energie voor. Daar moeten we een oplossing voor vinden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel