Eigenaren deelkastjes staan machteloos tegenover plunderaars

ALMERE • Wo 22 maart 2023 | 16:54 • Woensdag 22 maart 2023 | 16:54

Eigenaren van deel- en weggeefkastjes kunnen vrijwel niets doen tegen plunderaars. Dat beaamt de politie. Deelkasten in Noordoostpolder worden bijna dagelijks leeggehaald. Bij Carin en George Engel in de Almeerse Faunabuurt gebeurt dat sinds februari elke zondagnacht. Engel heeft camerabeelden van de daders: "Officieel mag ik niks doen met de beelden, dan kunnen ze mij zelfs aanklagen vanwege privacy." Het zou gaan om een oudere vrouw en een man die alle kastjes in de buurt langsgaan.

Om plundering te voorkomen doen de eigenaren een slot op de kastjes of plaatsen ze zelfs camera's. Maar volgens de politie hebben de bewakingsvideo's weinig zin. "De camerabeelden mogen niet openbaar gemaakt worden vanwege privacy", meldt de politie. "Er is geen sprake van diefstal omdat je aangeeft dat je afstand doet van de spullen, dat maakt het voor ons heel moeilijk. Wanneer we weten wie het doet kunnen we in gesprek gaan."

Volgens Engel begon het leegroven toen er een overzicht geplaatst werd op een website van alle kastjes in de buurt. "Ik heb toen gezegd dat wil ik helemaal niet, wij zien al vijftig tot honderd mensen per dag dus wij hebben al genoeg mensen die ons kunnen vinden." Volgens haar zouden de twee alles zonder te kijken weggraaien, ondanks de meerdere briefjes die aangeven hoeveel iemand mag meenemen.

'Donateurs haken af bij berichten over plunderen'
Carin Engel hoort van andere eigenaren in de buurt dat ze ook worden geplunderd door het duo. "Andere eigenaren zeggen: meld maar niet dat ze ook bij mij zijn geweest want straks krijg ik niks meer." De eigenaren van de kastjes zijn afhankelijk van de donateurs. Daarom plaatsen de meesten liever niets online over het plunderen. Dit vanuit de angst dat donateurs geen spullen meer willen leveren. Uiteindelijk zou dat kunnen leiden tot het gedwongen weghalen van de deel- of weggeefkast.

Sommige eigenaren krijgen volgens Engel hun spullen van een stichting. Die stichtingen hebben liever niet dat het plunderen online wordt gegooid. "Het nadeel is als je het op Facebook zet dat mensen denken: het heeft geen zin, het kastje is vast leeg als ik kom", vertelt Ron Oetelmans van Stichting Alle Handen Ineen. Zij vullen samen met Almere Voedselkasten zo'n 26 kasten in Almere. "Dat ze meerdere kastjes afgaan is niet de bedoeling, maar is dat leegroven of is dat een kat in het nauw die rare sprongen maakt?", vraagt de stichting zich af/

De stichting wil graag de nadruk leggen op het positieve effect van de kasten. "Wij helpen honderden tot duizenden mensen in Almere en kijken niet in iemands portemonnee." Engel publiceert wel over de gebeurtenissen maar hoopt dat mensen doorgaan met het brengen van spullen: "Blijf doneren, je hebt overal rotte appels tussen zitten. Het grote deel gebeurt zeker wel netjes. Bovendien zijn we ook een contactpunt voor mensen die het nodig hebben."

"Ik hoop dat die mensen die stelen zich verslikken in de buit!"

— Reactie op Facebook

Eerder dit weekeinde belichtte Omroep Flevoland al de problematiek van de deel- en weggeefkastjes in Noordoostpolder. Een groot aantal mensen reageerde op Facebook. De meesten veroordelen het plunderen van de kastjes: "Ik hoop dat die mensen die stelen zich verslikken in de buit!" en "Helaas komen ook de verkeerde mensen op deze goede bedoelingen af." Anderen zijn bang voor de toekomst van de deelkastjes: "Hoe help je een prachtig initiatief om zeep... wat ontzettend jammer. Respectloos gedrag."

Ook worden er tips gegeven om het leegroven van de kastjes tegen te gaan. Ger Koreman, die in Lelystad veertig van die kastjes heeft, constateert dat vooral 's avonds en 's nacht wordt geplunderd. Hij adviseert de kastjes 's avonds leeg te halen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel