Bewakingscamera's uit, inbrekers slaan direct weer toe

ALMERE • Do 23 maart 2023 | 6:07 • Donderdag 23 maart 2023 | 6:07

"Ze zijn niet goed bij hun hoofd!" Dat zegt Peter Eissens, de eigenaar van een tabakszaak in Almere Haven. Hij is woedend op de gemeente, die een aantal beveiligingscamera's heeft uitgezet en dat ook heeft aangekondigd. Direct daarna hebben inbrekers maandagochtend vroeg het rolluik van zijn zaak geforceerd en een grote hoeveelheid sigaretten gestolen.

Ook zijn vrouw Lydia is woedend. Hun eigen bewakingscamera's deden het wel. "Je ziet drie inbrekers op hun gemak aan komen lopen" zegt ze. "Ze nemen zo'n 25 minuten de tijd om zich voor te bereiden." Daarna forceren ze een rolluik en wordt een raam ingegooid. Twee mannen gaan naar binnen en pakken binnen een minuut een grote hoeveelheid sigaretten. Dat betekent een schadepost van zo'n 11.000 euro voor het echtpaar.

"Ze sporen echt niet!", zegt Peter over het stadsbestuur van Almere. Eén van de camera's die vorige week is uitgezet, staat gericht op de tabakszaak. "Met die brief en berichten daarover in de media hebben ze de inbrekers gewoon een uitnodiging gestuurd." In de brief stond ook welke camera's uitgingen en welke het blijven doen. Hij noemt dat een 'gemeentelijke dwaling'.

Waarom zijn de camera's uitgezet?
De bewakingscamera's werden zo'n driekwart jaar geleden neergezet nadat er meerdere overvallen in het winkelcentrum van Almere Haven waren geweest. In de brief die de gemeente heeft verspreid, staat dat er sindsdien geen overvallen meer zijn geweest en dat een aantal camera's niet meer nodig is.

Peter en Lydia vinden dat hen onrecht is aangedaan. Ze hebben daarom twee advocaten geraadpleegd. Die geven het advies om de gemeente Almere aansprakelijk te stellen. Ze doen dat liever niet, maar sluiten niet uit dat het wel zover zal komen. "Ik hoop dat de gemeente eens met ondernemers gaat praten", zegt Lydia. "En vooral dat er besproken wordt wat er nu moet gebeuren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel