Teamchef politie vrijgesproken van verkrachting hoofdagente

ALMERE • Do 23 maart 2023 | 14:44 • Donderdag 23 maart 2023 | 14:44

Een 54-jarige man uit Almere, voormalig teamchef van de politie Haarlemmermeer, is vrijgesproken van verkrachting en ontucht met een onder zijn gezag staande hoofdagente. Volgens de rechtbank Midden-Nederland zijn de verklaringen van de vrouw niet bruikbaar als bewijs. De vrouw heeft volgens de rechter op cruciale punten onvolledig en wisselend verklaard. Tegen de voormalig teamchef was drie jaar cel geëist.

Industrieterrein
In de herfst van 2020 deed de vrouw aangifte. Zij vertelde dat ze in augustus 2019 samen met haar teamchef van het politiebureau in Hoofddorp naar het station reed. Eenmaal bij het station reed de vrouw naar een rustig industrieterrein. Daar zou de man verteld hebben dat hij verliefd was op haar en zou hij haar gedwongen hebben om hem te pijpen. Daarna zou hij de vrouw hebben gevingerd.

Maar volgens de rechtbank staat de verklaring van de vrouw lijnrecht tegenover de verklaring van de oud teamchef. Hij stelt dat de vrouw, zijn ondergeschikte, op dat moment vertelde dat zij seks met hem wilde. Volgens de man sprak hij de vrouw daar boos op aan. Ook zei hij dat hij stappen ging ondernemen vanwege haar ongepaste toespelingen.

Op cruciale punten onvolledig verklaard
De rechtbank heeft de verklaringen van de vrouw getoetst. Zij heeft op meerdere momenten een verklaring afgelegd. Pas in latere verklaringen, verklaart zij over herhaaldelijk (tong-)zoenen en dat de man haar tegen haar wil gevingerd zou hebben. In het eerste gesprek is dit in het geheel niet genoemd, terwijl dit juist grote indruk op de vrouw moet hebben gemaakt. Het gaat hierbij namelijk niet om details. Daar komt volgens de rechtbank bij dat vooral het binnendringen met twee vingers bij de vrouw, zoals dat juridisch heet, een dragend onderdeel van de verdenking verkrachting was.

Zij heeft volgens de rechter dus op cruciale punten niet consistent en volledig verklaard. Dat geldt ook voor een gesprek bij een vertrouwenspersoon van de politie. In dat gesprek zei de vrouw, toen nog hoofdagente, ook niets over het vingeren en tongzoenen.

Verklaring is niet betrouwbaar
Alleen een verklaring van een aangever is onvoldoende om iemand te veroordelen. Als die verklaring betrouwbaar is, is voor een veroordeling steunbewijs nodig. De rechtbank vindt de verklaring van de vrouw dus niet betrouwbaar. Maar ook als de rechtbank die verklaring wel betrouwbaar had gevonden, was er in deze zaak onvoldoende steunbewijs.

De officier van justitie wijst op een getuige die verklaarde dat de vrouw die avond terugkwam met betraande, roodomrande ogen en met haar haar door de war. Niet alleen verklaarde de getuige dat pas achteraf voor hem 'de puzzelstukjes in elkaar vielen', de toestand van de vrouw zou ook kunnen passen bij de verklaring van de voormalig teamchef. Namelijk dat hij haar op het industrieterrein boos afwees en aangaf werk te maken van de toespelingen door de vrouw.

Vrijspraak
Omdat er geen onafhankelijk steunbewijs is, vindt de rechtbank verkrachting en het ontucht met misbruik van gezag niet wettig bewezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel